Donald Tramp postaje 45. predsjednik SAD

0
1002

Donald Tramp je novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Glasovima Amerikanaca je postao 45. predsjednik najmoćnije zemlje svijeta, a na poziciju će biti imenovan 20. januara 2017. godine.

Tramp je osvojio dovoljan broj elektora koji nose glasove građana Sjedinjenih Američkih Država starijih od 18 godina. Hilari Klinton je imala 218 elektorskih glasova. Na izborima pobjeđuje onaj kandidat koji osvoji 270 elektora, apsolutnu većinu od 538.

Posljednji glasovi u prebrojani u Minesoti, Viskonsinu, Nju Hempširu, Mejnu, Pensilvaniji, Aljasci, Arizoni i Mičigenu.

Donald Tramp je pobijedio na Floridi (29 elektorskih glasova), u Pensilvaniji (20 elektorskih glasova), Mičigenu (16 elektorskih glasova), Arizoni (11 elektorskih glasova), u Viskonsinu koji nosi 10 elektorskih glasova, Džordžiji, Ajovi, Juti, u Zapadnoj Virdžiniji, Alabami i Južnoj Karolini, Montani, Misuriju, Ajdahu, na Aljasci i Viskonsinu.

Borba se kroz brojanje glasova odvijala gotovo cijelu noć, vodila se izuzetno tijesna trka sa protivkandidatkinjom Hilari Klinton koja je na kraju osvojila 218 elektorskih glasova.

Džon Podesta, voditelj kampanje Hilari Klinton, izašao je pred ljude okupljene u izbornom štabu Hilari Klinton i kazao kako onda neće održati najavljeni govor već ga prebacuje za sutra (po američkom vremenu), te zahvalio glasačima.

Donald Džon Tramp rođen je 14. juna 1946. godine u Njujorku, 1968. godine diplomira ekonomiju na Univerzitetu u Pensilvaniji, a tri godine kasnije preuzima očevu kompaniju koja je danas poznata kao “The Trump Organization”. Od 1996. do 2015. godine bio je vlasnik licence takmičenja za Mis SAD-a, a od 2004. do 2015. godine bio je producent i učesnik reality emisije “The Apprentice”.

Tramp je 2000. godine pokušao je da se nominuje za predsjednika države ispred Reformatorske partije, ali se povukao prije početka glasanja.

Ženio se tri puta, sa Ivanom Zelničkovom 1977. godine, Marlom Mejples 1993. godine i konačno Slovenkom Melanijom Knaus 2005. godine sa kojom je još uvijek u braku.

Njegovi politički stavovi su slični njegovoj ličnosti – jasni i direktni, ali često neinformisani i popraćeni dozama mizoginije i fašizma kroz etiketiranje manjina, uključujući Meksikance i muslimane. Svojim je izjavama poljuljao samu Republikansku partiju, a pojedine politički bliske ličnosti su ga se doslovno odrekle tokom kampanje

Njegova obećanja se svode na vraćanje pogona proizvodnje u SAD, podizanje poreza za robu iz Kine i Meksika, povlačenje iz pojedinih trgovačkih sporazuma, potpunu komercijalizaciju zdravstvenog osiguranja, povlačenje iz dogovora sa Iranom o nuklearnom oružju i jače bombardovanje ISIL-a.

PODIJELI