Donji Palačkovci: Divlje svinje obrale kukuruz prije zrenja (FOTO)

0
335

Dragan Popović iz Donjih Palačkovaca je krajem septembra planirao da obere njivu kukuruza od 14 dunuma, gdje je očekivao prinos od tonu kukuruza po dunumu. Međutim, kada je prije petnaestak dana ušao u njivu, dočekalo ga je neugodno iznenađenje. Oko 40 odsto njive poharale su divlje svinje.

“Na moju njivu su prije petnaestak-dvadeset dana ušle divlje svinje. Za dvije ili tri noći su ukinule tri do četiri dunuma kukuruza“, kaže Dragan Popović, poljoprivrednik iz Donjih Palačkovaca.

Da bi spriječio još veću štetu Popović je obrao nekoliko redova kukuruza. Međutim, s obzirom na to da kukuruz još uvijek nije zreo, odustao je od ideje da na taj način zaustavi dalju štetu koju nanose divlje svinje.

Inače, Donji Palačkovci od prije dvije godine muku muče sa ovim divljim životinjama. Porodica Popović je 2022. godine zasijala nekoliko hektara kukuruza, a do berbe su zbog ovih štetočina izgubili ogromnu količinu uroda.

Mještani kažu da su se divlje svinje prije nekoliko godina naselile na području napuštenih ribnjaka. U potrazi za hranom noću su prelazile veće razdaljine i sve više se približavale kultivisanim poljima, praveći ogromnu štetu poljoprivrednicima.

Ratari su se ovim povodom obratili opštinskoj upravi kako bi apelovali na lovačka udruženja da povedu računa o divljači koja im pravi štetu na usjevima, s obzirom na to da je sezona lova zvanično počela u septembru.

Poljoprivredni proizvođači iz Donjih Palačkovaca su u još većem problemu zato što ova divljač, ne samo da pravi ogromnu štetu na usjevima, nego su i glavni prenosioci zarazne bolesti afričke kuge, koja posljednja dva mjeseca bjesni u Republici Srpskoj i regionu.

Kako bi svoju farmu sačuvali od zaraze, svinjari se sve češće odlučuju na radikalne metode. Pošto ne mogu na drugi način da sačuvaju svinje, smanjuju broj tovljenika i krmača.

Porodica Popović iz Donjih Palačkovaca se od 1997. godine bavi uzgojem svinja. Otac Rajko je na sina Dragana prenio ljubav prema ovom poslu, a proizvodnja se godinama širila, unapređivala i usavršavala. Međutim, otkako je polovinom 2023. godine utvrđen prvi slučaj afričke kuge, počeli su da smanjuju broj svinja na svojoj farmi.

“Prije tri-četiri godine smo imali 70 krmača. Zahvatila nas je korona, spadamo na nekih 40 krmača, pa vraćamo kapacitet na 50. Trenutno smo na 35 krmača, što je najniži nivo u zadnjih petnaestak godina“, ističe Dragan Popović.

Popovići kažu da će nastaviti sa praksom smanjenja broja svinja kako bi svoju farmu zaštitili od afričke kuge. Osim toga, trude se da ispoštuju sve preporuke koje stručnjaci nalažu kako bi spriječili da ova bolest uđe na njihovu farmu.

Konkretno, na imanju Popović iz prnjavorskog sela Donji Palačkovci vodi se računa o tome kako se ulazi u prostorije u kojima svinje borave, pogotovu otkako su primijetili da su se u njihovim poljima pojavile divlje svinje.

Krmače i tovljenici su u strogo kontrolisanim uslovima, a farmeri priznaju da nije lako ispoštovati propisane mjere jer su one prilagođene velikim gazdinstvima, a ne manjim uzgajivačima.

Uprkos problemima koje uzrokuju divlje svinje i pojava afričke kuge, prnjavorski poljoprivrednici se ne predaju. I ove godine planiraju jesenju sjetvu, a na poljima u Donjim Palačkovcima će, između ostalog, biti zasijane uljana repica i soja.

Proizvođači svinja sa prnjavorske regije nemaju problem sa plasmanom svojih proizvoda. Cijena po kilogramu žive vage je oko 6,80 konvertibilnih maraka.

TV K3

PODIJELI