DOSTAVLJENA PRIJAVA PROTIV DRAGANA MEKTIĆA

0
764

Pripadnici boračkih kategorija iz Prnjavora dostavili su Okružnom tužilaštvu u Banjaluci, Tužilaštvu BiH i bezbjednosnim agencijama prijavu protiv ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića za djela ratnog zločina, nedozvoljene trgovine i zloupotrebe službenog položaja.

Borci traže od nadležnih organa da bude preispitana Mektićeva odgovornost u slučaju ubistva jednog lica hrvatske nacionalnosti u zgradi SJB Prnjavor u ljeto 1992. godine, koji je kao ratni zarobljenik doveden sa derventskog ratišta, saznaju “Narodne novine”.

Veći broj radnji za koje ga borci sumnjiče je iz ratnog perioda, kada je Mektić obavljao najodgovornije funkcije u SJB Prnjavor.

U prijavi je navedeno da je pod komandom Mektića izvedena policijska akcija u bošnjačkom selu Lišnja, kada su zapaljeni džamija i prostorije džemata, te počinjena i druga djela koje je Haško tužilaštvo uvrstilo u optužnicu protiv Momčila Krajišnika.

Poseban dio u prijavi posvećen je kriminalnim radnjama, među kojima je preprodaja nadgrobnih spomenika koje je grupa pripadnika oružanih formacija iz oslobođene Dervente kamionom dovezla pred zgradu SJB Prnjavor.

“Te spomenike Mektić je prodao jednoj kamenorezačkoj radnji i nikada nije utvrđeno gdje je završio novac od tih transakcija”, navedeno je u prijavi.

U prijavi dodaju da je Mektić posredstvom svojih potčinjenih vršio zastrašivanje jedne bošnjačke porodice sa ciljem da se jeftino domogne njihove imovine.

Borci tvrde i da je Mektić, kada je predložen za ministra, od bivših saradnika zatražio da skrivaju detalje iz njegove prošlosti jer bi mu svako njihovo javno pominjanje onemogućilo da dođe do pozicije u Savjetu ministara.

srna


TAG
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here