Dr Radomir Lukić, profesor na Pravnom fakultetu u Istočnom Sarajevu: Blokada institucija BiH logičan odgovor iz Srpske

0
444

Ukoliko Republika Srpska i dalje bude ucenjivana i pritiskana uza zid, ona bi mogla da donese odluku kao što su i bivše jugoslovenske republike donosile odluke protiv nekadašnje države, smatra profesor na Pravnom fakultetu u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić.

– Slika je, manje-više, slična. Predstavnici secesionističkih jugoslovenskih republika su razvaljivali centralne organe. Stranci koji su gazdovali tadašnjom situacijom, od Badinterove komisije pa nadalje, te poteze su proglašavali potpuno legitimnim i ustavnim. Isticali su da ukoliko nema dobre volje za zajedničkim životom, da se država može raspasti. Zašto i sada ne bi bilo tako? Pobedničke snage u Srpskoj žele da formiraju centralnu vlast, dok drugi deo to ne želi. Stoga mislim da bi potezi vlasti u Banjaluci, a koji bi nalikovali na disoluciju, bili sasvim opravdani u ovakvim okolnostima. Ne kažem da je sve to mudro i u ovom trenutku optimalno rešenje. To bi jednostavno bio iznuđen potez, koji bi vlasti Srpske mogle da povuku u jednom trenutku, a ukoliko se i dalje nastavi ova politička lakrdija – kaže Lukić u intervjuu za “Glas Srpske”.

GLAS: Koje poteze bi još vladajući SNSD mogao povući? Šta se može, a šta ne može u ovoj situaciji?

LUKIĆ: Ukoliko neko blokira uspostavu vlasti na nivou BiH, zašto onda i predstavnici Srpske ne bi blokirali rad zajedničkih institucija. Odugovlačenje sa formiranjem Saveta ministara BiH je antiustavni potez dvojice članova Predsedništva BiH i političkih snaga koje stoje iza njih. O tome nema nikakvog spora. Jedan od osnovnih postulata Ustava BiH je da budu formirani organi vlasti po demokratskim principima i izbornoj volji građana. Nažalost, to sada nije tako. Zbog toga treba povlačiti slične poteze, a koji bi vodili ka blokadi institucija BiH.

GLAS: Ali iz SDS-a i PDP-a su istakli da se neće povući i da nisu za ovu blokadu.

LUKIĆ: To je njihova slika i prilika, njihova moralna, ljudska, politička i srpska sramota. Biti opozicija je nužno u bilo kom političkom poretku. Nje nema u diktatorskim, autokratskim ili totalitarnim režimima. Ona mora da postoji. Ali to ne znači da se ona treba protiviti svemu i svačemu kako bi sačuvala svoje sadašnje političke pozicije. Utoliko sam veoma razočaran ponašanjem SDS-a, čiji član sam dugo bio. Jednostavno se ne mogu načuditi ljudima koji zarad svojih ličnih interesa rade protiv Republike Srpske. To se ne sme dešavati. Mora postojati jedinstvena srpska politika kako bi se očuvala Republika Srpska od svih napada. To tako mora biti ukoliko želimo sačuvati ono što smo teško stekli. Nemojmo zaboraviti da je to prva srpska tvorevina posle stotina i stotina godina.

GLAS: Iz SDA su istakli da neće odustati od svojih uslova za formiranje Savjeta ministara BiH. Zašto Bošnjaci toliko insistiraju na ulasku u NATO?

LUKIĆ: To je teško reći. Sumnjam da oni kao narod ili kao političko biće iskreno žele da uđu u NATO. Mislim da se iza svega krije nastojanje SDA da u novu vlast uvuku one partije iz Republike Srpske koje bi sa njima sarađivale bez pogovora, ali i pristale da uđu u proces revizije Dejtonskog sporazuma, te stvaranje unitarne i potpuno centralizovane BiH. Ali, moram napomenuti da je to san jedne letnje noći, koji nikada neće moći da se desi.   

GLAS: Ima li izlaza iz sadašnje situacije, te da li očekujete da se ova politička kriza dodatno produbi?

LUKIĆ: Teško je predvideti kako će se ova kriza završiti, ali i u kom pravcu će ona dalje ići. Postaje sve očiglednije da SDA pokušava da iskoristi SDS kao trojanskog konja. Igraju na kartu njihove želje i pohlepe da i dalje ostanu u vlasti. Ali to bi bilo negiranje izborne volje građana Republike Srpske. Zbog svega toga mislim da je ponašanje SDS-a toliko patriotski i politički neodgovorno. Oni bi trebalo da vode računa o interesima Republike Srpske i volji naroda. Nažalost, to nije tako. Žele sačuvati svoje dobro plaćene pozicije i na pogrešan način vratiti ugled koji su davno izgubili zbog loše kadrovske politike.

Pametni potezi

GLAS: Da li vrijeme radi za Srpsku?

LUKIĆ: Mislim da vreme radi za nas. Nema mesta nikakvoj depresiji i pesimizmu. Treba voditi pametne i promišljene poteze, koji nas neće odvesti u međunarodnu izolaciju. Ovo šta se sada dešava nije volja Republike Srpske i srpskog naroda. Oni nas teraju na jedan sumanut politički potez, a to je da uđemo u jednu vojnu organizaciju koja nas je bez preke potrebe bombardovala i nanela nam velike materijalne, moralne i ljudske traume. To se neće desiti. Baš kao što neće biti ni unitarne BiH. Može, ali bez Republike Srpske.

(Glas Srpske)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here