Dr Rajović posjetio NTC radionicu u Prnjavoru i govorio o novim načinima kreativnog učenja

0
439

Dr Ranko Rajović osnovač NTC sistema učenja, minulog vikenda posjetio je prnjavorsku NTC radionicu i mi smo iskoristili priliku da razgovaramo sa jednim od najuspješnijih autora kreativnih načina učenja među djecom.

Program NTC radionica je koncipiran tako da njihov sadržaj utiče na podizanje nivoa intelektualnih sposobnosti djece, rano otkrivanje darovite djece i primjena kreativnih načina učenja, odnosno sticanja znanja.

Došao sam da obiđem NTC radionicu ovdje u Prnjavoru gdje se lijepo radi sa djecom i da eventualno dam određene savjete i da se konslutujem sa ljudima koji rade.

Komentarišući veoma loše PISA rezultate, koji su ustanovili da je kod nas svako treće ili četvrto dijete funkcionalno nepismeno, dr Rajović kaže da on na to upozorava već desetak godina, jer je činjenica da stagniramo. “Ko može da očekuje rezulte, a da se ne promjeni ništa, naravno da bez promjene stagniramo”, kaže dr Rajović i dodaje kako su u pitanju naša djeca, koja sutra treba da rade, da znaju da misle i da se snalaze u sve bržem svijetu i zato je naša odgovornost još veća.

Dr Rajović objašnjava da termin “funkcionalno nepismena djeca” znači da imamo djecu koja ne mogu funkcionalno da povezuju informacije. Obrazovanje je stub društva i to moramo da shvatimo kako bi smo mijenjali stvari i da uvodimo reforme.

“Ja govorim o jednom novom načinu učenja i savladavanju gradiva, evo daću primjer: klasično pitanje u školi bi bilo, kako se zove crno-bijela životinja liči na konja i živi u Africi? Djete se javi i kaže zebra i dobije pet, ali tu nema razmišljanja, a naše pitanje bi bilo, recimo za prvi razred: preko koje životinje pređe najveći broj pješaka? Učenici se malo zbune, počinju da se smiju, ali počinju i da misle i kažu zebra. E, sada šta je bolje, prvo ili drugo pitanje…”

Dr Rajović je sa više drugih stručnjaka ušao u komisiju koju je oformilo Ministarstvo prosvjete Republike Srpske koje ulazi u ambiciozne projekte reforme našeg obrazovnog sistema. Takođe ovog vikenda, potpisan je i Memerandum o razumjevanju i saradnji između Agencije za obrazovanje NTC Edu Novi Sad i Javne zdravstvene ustanove Zavod za stomatologiju Banjaluka u cilju promocije zdravlja usta i zuba.

prnjavorlive.info

PODIJELI