Državljanstvo Austrije i u prošloj godini dobilo najviše osoba iz BiH

0
621

Austrijski zavod za statistiku objavio je kako se broj novih državljana povećao u prošloj godini, a najviše novoupisanih osoba je iz Bosne i Hercegovine, kao što je bio slučaj i 2017. godine.

Novi austrijski državljani su 10,9 odsto ili 1.033 iz BiH, na drugom mjestu su iz Turske, a slijede ih Srbi, Kosovari i Rumuni.

Najviše novih državljana bilježi Donja Austrija, a slijede regija Beča, Vorarlberga i Tirola. Među novim državljanima najviše je onih koji već šest godina žive tu, a stekli su pravo po rođenju, zatraživši azil ili zato jer su državljani Evropske ekonomske zone.

Zbog sklapanja braka s državljanom Austrije državljanstvo je dobilo 735 osoba, na trećem mjestu su osobe koje su u Austriji duže od 15 godina, a na posljednjem vanbračna djeca i djeca do 14 godina starosti.

Austrija zahtijeva od svih novoprimljenih u austrijsko državljanstvo da se odreknu prethodnog državljanstva. U slučaju da zemlja prethodnog državljanstva ne predviđa automatski ispis iz knjige državljana, Austrija ostavlja period od dvije godine da se osoba odrekne prethodnog državljanstva kako bi formalno bio odobren upis u knjigu državljana.

Koliko je Austrija popularna destinacija za novi život stanovnika Zapadnog Balkana potvrđuje i informacija da je Grad Beč povdom Međunarodnog dana maternjeg jezika razvio jezičku aplikaciju na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku.

Prema podacima Eurostata, Austrija je druga zemlja u koju emigirira najveći broj državljana BiH. Na prvom mjestu je i dalje Njemačka. Procjenjuje se da je oko 200.000 državljana BiH u Austriji.

Selidbe u Austriju s prostora Zapadnog Balkana krenule su 1960-ih godina kada su počele radne migracije, a pojačali su ih posljednji rat i želja za boljim životom, piše Klix.

PODIJELI