Dubrovniku “prijeti katastrofa”: Turisti opsjedaju grad kao nikada prije

0
313

Dubrovnik je pod nevjerovatnom opsadom turista i “prijeti mu katastrofa” zbog njih, objavljeno je u prilogu jutarnjeg magazina ARD.

Dubrovnik je u prilogu opisan kao “hrvatska Venecija” zbog velikog interesovanja turista za ovaj grad, a ove godine u Dubrovniku ima više turista nego ikada prije.

Kao najveći problem navode se jednodnevni turisti, koji dođu da prošetaju gradom i fotografišu se, pa Dubrovnik, za koji podsjećaju da ga je UNESKO proglasio svjetskom kulturnom baštinom, najviše zbog njih trpi od “pretjeranog turizma”, prenosi Index.hr.

Gradske vlasti pokušavaju da nađu rješenje za ovaj problem. Dubrovnik je donedavno dnevno posjećivalo četiri do pet kruzera, ali su sada dozvoljena samo dva.

Veliko je interesovanje turista za Dubrovnik, ali oni izgleda da ne mare za gužve koje nastaju zbog njih. U ranim jutarnjim satima na hiljade turista, koji dolaze sa kruzera, bude na ulicama grada. Ovi turisti, ali i oni koji svaki dan dolaze autobusima i automobilima stvaraju nevjerovatne gužve jer pokušavaju da se probiju i dođu što bliže starom gradu.

U prilogu se navodi i da je Dubrovnik omiljena destinacija turista jer se u njemu snimala popularna serija “Igra prestola”, pa se čini kako su turističke ture po gradu posvećene samo tome, a ne i samoj istoriji Dubrovnika. Hiljade ljudi dnevno želi da posjeti lokacije na kojima se snimala serija. Lokalni turistički vodič kaže da su turisti više zainteresovani za to, nego da nauče nešto o Dubrovniku.

Problem je i što mnogi turisti žele da se fotografišu na stepenicama na kojima je u poznatoj sceni u seriji gola hodala Sersei Lanister, pa se čak i sami skidaju goli, naročito u noćnim satima. Lokalnim trgovcima to smeta, a građani kažu da je nemoguće živjeti u starom gradu.

 

PODIJELI