DUGOGODIŠNJA DOBRA SARADNJA POLJAKA I PRNJAVORČANA /foto/

0
878
SAMSUNG CSC

Ambasada Poljske u Sarajevu već godinama dobro sarađuje i održava prijateljske veze sa opštinom Prnjavor, koja je multietnička i veoma otvorena sredina, rekla je konzul Poljske u BiH Agata Grabska.Ona je danas u Prnjavoru rekla da Ambasada Poljske finansijski i materijalno podržava poljska udruženja koja aktivno djeluju na području ove lokalne zajednice.

Grabska je, u ime ambasadora Republike Poljske u BiH Andržeja Kravčika, prisustvovala naučnoj konferenciji Poljaka u BiH “70 godina od povratka Poljaka iz Bosne”.

Na konferenciji koju su organizovali predstavnici poljskog Boleslavjeca, pobratimskog grada opštine Prnjavor, o projektu jačanja kulturnog identiteta poljske zajednice u BiH govorili su Tomaš Lis, doktor istorije Univeriziteta Mikolaja Kopernika u Torunju, Jan Bujak, autor serije knjiga “Galcijani i Srbi”, i profesor Miloš Mišković, dobitnik ordena “Bene Merito” za promociju Poljske u svijetu.

Konferencija je finansirana u okviru djelovanja Senata Republike Poljske za poljsku dijasporu.

Načelnik odjeljenja za promovisanje grada Boleslavjec Tomaš Gabržek podsjetio je da je Prnjavor jedan od deset i ujedno najstariji partnerski grad sa Boleslavjecom.

“Sa Prnjavorom održavamo najbolje odnose i saradnju. To nisu samo sastanci opštinskih rukovodstava već i saradnja običnih ljudi”, rekao je Gabržek.

On je izrazio želju da se saradnja u budućnosti zasniva na razmjeni učenika, ali i međusobnoj posjeti starijih građana.

Sa predstavnicima Boleslavjeca načelnik opštine Prnjavor Siniša Gatarić je u gradskom parku zasadio ‘drvo prijateljstva’.

Gatarić je precizirao da je riječ o lipi, koja predstavlja simbol slavenstva.

“Sve ove aktivnosti predstavljaju uvod u sutrašnji festival nacionalnih manjina, koji je za Prnjavor od izuzetnog značaja. Tom manifestacijom naša opština pokazuje svoje bogatstvo vezano za razvoj i civilizacije i kulture na ovim prostorima, u čemu su učestvovali brojni narodi, stvorili kulturnu i životnu specifičnost”, rekao je Gatarić.

On kaže da se Prnjavor, kada se radi o multietičnosti i multikulturalnosti, može svrstati među vodeće sredine.

Današnjim aktivnostima koje su u Prnjavoru organizovali Poljaci iz Boleslavjeca prisustvovala je i Halina Vanjak, načelnik Udruženja reemigranata iz Poljske, njihovih potomaka i prijatelja.

Vanjak kaže da je dosta Poljaka vezano za Prnjavor, da po nekoliko puta godišnje dolaze u ovaj krajiški grad da posjete rodbinu ili grobove svojih predaka.

“Prijateljstvo i druženje su za nas najvažniji. Želimo da dobro upoznamo svoju istoriju, kulturu i tradiciju i prenesemo ih na mlađe generacije”, rekla je ona.

U Centru za kulturu održan je i kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili folklorna grupa “Mladi Boleslavjec”, hor Udruženja reemigranata iz BiH i njihovih potomaka i orkestar “Deta” iz Boleslavjeca, te predstavljeni specijaliteti poljske kuhinje, regiona Donji Šlonsk.

U Prnjavoru će sutra biti održan Sedmi festival nacionalnih manjina “Mala Evropa”.

SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

srna

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here