Poskupljuje meso u Republici Srpskoj!

0
1277

Cijene tovljenih svinja u posljednjih nekoliko dana skočile su za 15 odsto, a u narednom periodu očekuje se novi talas poskupljenja za još najmanje isto toliko, pa trgovci već kalkulišu i podižu cijene svinjskog mesa i prerađevina.

Cijena tovljenika u kratkom periodu porasla je za 40 do 70 feninga po kilogramu zato što je smanjena ponuda ovog mesa u RS, a po svim prilikama moglo bi manjkati i svinjetine iz uvoza.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Mišo Maljčić pojašnjava da su domaći farmneri podigli cijeu tovljenika po ugledu na stočare u Evropi i Srbiji. On je objasnio da je problem nastao zbog toga što je EU izvezla velike količine svinjskog mesa u Kinu,pa trenutno vlada ogromna potražnja.

“Ruku na srce, posljednjih nekoliko mjeseci vladala je nerentabilna cijena svinja i bilo je neminovno da dođe do poskupljenja. Uskoro očekujemo novo uvećanje cijena uza oko 15 odsto, koje će potrajati do dva mjeseca”, rekao je Maljčić.

On navodi, da trgovci ne bi trebalo da formiraju nove cijene u mesnicama i marketim , jer to nisu učinili ni kada je živa stoka bila od 30 do 40 odsto ispod realne cijene.

“Mesari već duže vrijeme ubiru ekstraprofit zato što je cijena “žive vage” svinjskog mesa bila 2,30 KM, a prosječna prodajna cijena svježeg mesa oko 8 KM” kaže Maljčić navodeći da tovne svinje sada koštaju od 2,70 do 3 KM po kilogramu bez PDV-a.

Slika na tržištu ipak drugačija. U nekim mesnicama u Banjaluci meso je već skuplje za oko pola marke, odnosno od pet do šest odsto.

“Farmeri su podigli cijene pa moramo i mi. Za sada je to poskupljenje minimalno,ali nakon druge faze skoka cijena tovljenika meso će biti osjetno skuplje”, navode iz jedne mesnice. Sada je, dodaju, cijena kilograma svinjskog mesa od osam do devet KM.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here