Dukatfest sinoć u Prnjavoru

0
1277

Folklorni ansambl “Hengsberg” iz Austrije nastupio je večeras na Internacionalnom festivalu “Dukatfest” u Prnjavoru. Austrijanci su se predstavili sa devet plesnih koreografija karakterističnih za okolinu Graca. 

Član austrijskog folklornog društva Gerhard Otmar Medved izrazio je zadovoljstvo prijemom kod publike, ali i oduševljenje narodnim običajima koji se njeguju u Republici Srpskoj. 

“Vaši muzika i ples su energičniji i jači od naših, što mi se posebno dopada. LJudi su srdačni i sigurno je da ćemo iz Republike Srpske ponijeti lijepe utiske”, rekao je Medved. 

Organizaciju jedne od večeri “Dukatfesta”, umjesto opštine Prnjavor, ove godine preuzelo je Gradsko kulturno-umjetničko društvo “Pronija”. 

Predsjednik Skupštine društva Slobodan Milijašević kaže da je želja bila da se nastavi tradicija održavanja ove manifestacije u Prnjavoru. 

“Veliki je značaj `Dukatfesta` za očuvanje našeg folklora, a istovremeno imamo mogućnost da se upoznamo sa tradicijom i kulturom drugih naroda. Zato smo odlučili da na sebe preuzmemo organizaciju i večeras budemo u ulozi domaćina”, rekao je Milijašević. 

Na večeri foklora publici su se predstavili i Srpsko prosvjetno-kulturno društvo “Prosvjeta” i Kulturno-umjetničko društvo “Hafiz Osman Ćejvan” iz Konjuhovaca.  /srna/

PODIJELI