Duško Perović: Srpska traži milion komada “sputnjika V”

0
388

Republika Srpska namjerava da nabavi milion komada ruske vakcine protiv virusa korona “sputnjik V” koja bi već do kraja godine trebalo da bude dostupna stanovništvu.

Rekao je to u intervjuu za “Glas Srpske” šef Predstavništva RS U Rusiji Duško Perović, naglasivši da je u nezvaničnim razgovorima dobio informaciju da se vakcina razrađuje u pravcu da imunitet onoga koji je primi traje što duže.

– Čekamo te rezultate da vidimo koliko će trajati imunitet, godinu, dvije ili možda duže – rekao je Perović.

GLAS: Najavili ste da bi ruska vakcina mogla stići u Srpsku do kraja godine. Koji koraci su preduzeti?

PEROVIĆ: U ime Predstavništva uputio sam zahtev na adrese tri proizvođača vakcine, jedan od njih je onaj koji je prvi saopštio da je razradio vakcinu. Razgovarao sam sam sa njihovim rukovodstvom i poslao zvaničan zahtev u ime Republike Srpske da smo zainteresovani da dobijemo vakcinu kada ona bude sertifikovana. Osim toga, i predsednik Vlade RS Radovan Višković poslao je zvaničan dopis preko Ambasade Ruske Federacije u BiH. Premijer je rekao da bi milion komada vakcine za početak bilo dovoljno.

GLAS: BiH je i u ovom slučaju podijeljena. I dok RS iščekuje rusku vakcinu, iz FBiH stižu negodovanja. Kako to komentarišete?

PEROVIĆ: Ne mogu da komentarišem tu iracionalnu politiku, ne znam zašto su komentari negativni ako neko ima neki dobar proizvod, a pogotovo kada je u pitanju zdravlje. Koliko znam bili su protiv i ruskih lekova. Oni gledaju na Rusiju kao na neku srednjovekovnu državu, a Rusija u stvari ima jednu od najviših tehnologija. Institut u Novosibirsku koji je jedan od vodećih u svetu za imunologiju napravio je mnoge lekove. Imaju proizvode po zapadnim licencama koji su mnogo jeftiniji nego na Zapadu. Međutim tu je reč o lobiranju tih ljudi koji tamo vrište protiv ruskih lekova koji su za oko 30 odsto jeftiniji od onih sa zapada, a po kvalitetu ne odstupaju, možda su čak i bolji. Koliko će vakcina biti jeftinija to ne znam, jer je reč o novom proizvodu. To njihovo negodovanje je politika i nečiji ekonomski interes.

GLAS: Kako ocjenjujete saradnju Srpske i Rusije u vrijeme pandemije?

PEROVIĆ: Nastavljamo projekte koje smo započeli, prije svega sa “Gaspromom” u vezi sa izgradnjom gasovoda i izgradnje postrojenja u Zvorniku. Epidemija nas je mnogo zakočila ali radimo koliko možemo mejlom i telefonima. Trudimo se, a i ruska strana bi voljela da se konačno uspostave letovi da nastavimo poslovanje. Korona nam je vezala ruke, ali ideje, namere i planovi ostaju.

GLAS: Šta je sa privrednom saradnjom?

PEROVIĆ: Privredna saradnja je zakočena nažalost zbog pandemije jer ne možemo da putujemo i radimo kako treba. U poslu je najvažniji ekonomski interes, dva partnera i ekonomski interes za realizaciju projekata. Osim bratske ljubavi Srpske i Rusije oni su i te kako zainteresovani za našu privredu i to je veoma dobro.

Dodik u Rusiji na jesen

GLAS: Možemo li u skorijoj budućnosti očekivati posjetu nekoga od ruskih zvaničnika?

PEROVIĆ: To ne znam za sada, ali znam da će srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik posetiti Rusiju na jesen. Tako je dogovoreno, ali sve će naravno zavisiti od epidemiološke situacije.

/Glas Srpske/

PODIJELI