Odgovor iz Srpske američkom ambasadoru u BiH: Zadiranje u Dejton rizik po opstanak BiH

0
423

Lideri političkih partija u Srpskoj u odgovoru na izjavu američkog ambasadora u BiH Erika Nelsona da Dejton i Ustav BiH treba da budu reformisani poručili su da je promjena dejtonskog uređenja nepotrebna i rizična, kao i da bilo kakvo zadiranje u prava Srpske ne dolazi u obzir.

Ambasador Nelson uzburkao je javnost pomenutom izjavom i tvrdnjom da građani BiH žele biti dio transatlantske zajednice. U Sarajevu su pozdravili njegovu izjavu ocjenama da “dejtonski ustav opterećuje bh. Društvo”, dok iz Republike Srpske ocjenjuju da će ambasadorova izjava ostati mrtvo slovo na papiru. Predsjednik SDS-a Mirko Šarović kaže da se ustav nikad ne može tretirati kao početni ili privremeni već je uvijek temeljni i najvažniji dokument jedne zemlje.

– Pogotovo takav krucijalni značaj ima Ustav BiH zato što je dio međunarodnog mirovnog sporazuma kojim je zaustavljen rat i uspostavljen mir. Ovakav Ustav koji ima takvu težinu teško se mijenja i u najsitnijem dijelu. Naravno, to je teoretski moguće, ali je potreban veliki konsenzus – ocjenjuje Šarović za “Glas”.

Lider DNS-a Nenad Nešić kaže da je saglasan sa ambasadorom Nelsonom da nijedan dokument nije Sveto pismo da ne bi bio podložan izmjenama.

– Međutim, svaka promjena mora biti plod dogovora i konsenzusa, a ne rezultat pritiska i nametanja. Iznad svega, BiH nije država jednog naroda već plod dogovora sva tri naroda. Bilo kakve promjene u funkcionisanju BiH ne mogu zadirati u strukturu države, ustrojstvo i prava entiteta. Eventualne izmjene treba da budu usmjerene na poboljšanje položaja građana, prilagođavanju standardima razvijenog svijeta i boljem funkcionisanju institucija, a ne dodatnom komplikovanju odnosa – kaže Nešić za naš list.

Prvi čovjek Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić kaže za “Glas Srpske” da ako treba da se mijenja Ustav BiH onda postoje dvije mogućnosti.

– Prva je ravnopravnost po izvornom Dejtonu što znači da postoji Vojska Republike Srpske, obavještajna, carinska i poreska samostalnost i sve drugo što je Srpska imala na kraju 1995. godine. A druga je samoopredjeljenje po povelji UN i labava konfederacija ili samostalnost Srpske. Dakle, nije da mi u Srpskoj nemamo alternativu – kaže Stevandić.

Šef PDP-a Branislav Borenović kaže da dejtonski okvir nije prepreka napretku BiH, nego suprotno.

– Dejton je garancija mira i opstanka zemlje, a revizija dejtonskog ustavnog uređenja je nepotrebna i vrlo rizična. BiH ne napreduje zbog visokog stepena korupcije, kriminala, neefikasnog i korumpiranog pravosuđa, a glavni izvor svega su vladajuće političke elite koje su zarobile oba entiteta i sva tri naroda – kaže Borenović za naš list.,

Šta žele građani

Ambasador Nelson u intervjuu za “Glas Amerike” ocijenio je da je Dejton donio Ustav BiH i da se to može smatrati jednim početnim ustavom.

– Svaki ustav treba da bude živi dokument koji se dopunjava i mora definisati proces donošenja amandmana. Tako da prije ili kasnije svaka zemlja shvati da su joj potrebne neke reforme i očigledno je da su Ustavu BiH potrebne reforme. Dejton i bh. ustav treba da se reformišu. Zašto? Zato što građani žele biti dijelom transatlantske zajednice – izjavio je Nelson.

/Glas Srpske/

PODIJELI