Dva nova slučaja zaraze virusom korona u Srpskoj: Premijer najavio oštrije mjere

0
399
U Srpskoj su potvrđena dva nova slučaja zaraze virusom korona, čime se broj oboljelih u Srpskoj povećao na 20.

Premijer Radovan Višković najavio je oštrije mjere. Zatražiće, već sutra, da se zakaže telefonska sjednica Narodne skupštine Republike Srpske kako bi se izmjenilo krivično zakonodavstvo zbog nepridržavanja preventivnih mjera. Redukovaće se i broj službenika u javnim ustanovama. Višković je pozvao načelnike i gradonačelnike Srpske da donesu preventivne mjere.

“Biće naredba resornim ministrima da od ujutro određeni broj službenika da ne dolazi na posao, da neki rade svoj posao od kuće, a oni koji nisu neophodni u samom procesu da budu oslobođeni dolaska na posao, da na posao dolaze isključivo oni koju su neopodni za nesmetan rad ustanova. Preporučićemo to i lokalnom zajednicama u RS da za najmanje 50 odsto koriguju broj dolazaka na posao”, rekao je Višković.

Svi oboljeli do sada su evidentirani na području Banjaluke, a dva nova slučaja su iz Srpca i Laktaša. Biće predložene restriktivne mjere kako bi se smanjilo okupljanje većeg broja ljudi, poručio je gradonačelnik Banjaluke.

“Riječ je o krugu u kojem je bilo dosta društvenih kontakata. Postoji potencijal širenja na veći broj drugih građana, jer se radilo o licima koji su u proteklim danima ostvarivali izuzetno veliki broj društvenih kontakata na načine “, kaže Radojičić.

Od sutra su zabranjena službena putovanja van granica Srpske i BiH. Višković je najavio da počinju i aktivnosti Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske i resornog ministarstva Federacije na donošenju uredbi na ograničavanje marži na osnovne životne namirnice i zaštitnu opremu čime će biti onemogućen rast cijena.

“Imamo saznanja da već na neki način određeni marketi, pa čak i apoteke podižu nekontrolisano cijene određene zaštitne opreme i određenih namirnica. Zabraniće se već od sutra svako službeno putovanje iz javnih institucija van granica BiH i RS u bilo koju od susjednih zemalja “, rekao je Višković.

Od utorka od devet časova na Radio-televiziji Republike Srpske počeće instruktivna nastava za učenike osnovnih škola.

“Sve s ciljem kako bi naši učenici blagovremeno mogli da savladavaju gradivo jer je obustavljena nastava. Mi ćemo putem javnog servisa obavjestiti o terminima”, rekla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture u Vladi RS.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, direktor Inspektorata Republike Srpske Dragutin Škrebić.

PODIJELI