Proglašeno vanredno stanje u Srbiji

0
505
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je na teritoriji cijele države proglašeno vanredno stanje zbog virusa korona, a od sutra nema škole.

“Obaveštavam vas da smo doneli odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cele Srbije. Dakle od ovog sekunda imamo vanredno stanje”, rekao je Vučić tokom obraćanja nakon sastanka Kriznog štaba posvećenom oboljenju od virusa korona i posljedica koje je izazvao po privredu.

Odluku o proglašenju donijeli su predsjednici Srbije, Narodne skupštine i Vlade Srbije.

“To odluku o vanrednom stanju nismo doneli lako. Danas je verovatno najgori dan u Evropi nakon Drugog svetskog rata”, rekao je Vučić.

On je istakao da je Srbija od danas u ratu protiv nevidljivog protivnika u kojem mora da pobjedi, da je ovo bitka za stare i bolesne, koji su, kako je rekao, meta ovog žestokog napada.

Vučić je istakao da je odluka o proglašenju vanrednog stanja donesena zbog građana Srbije.

Vučić je istakao da od sutra nema škole, fakulteta, vrtića u Srbiji, odnosno sve se zatvara, nema treninga, sporta, teretana, nakon čega će objekti biti dezinfikovani, a ograničiće se i rad restorana, kafana i drugih ugostiteljskih objekata,

Vučić je napomenuo da škole neće biti do kraja godine, a školski program emitovaće se preko televizijskih kanala RTS3 i RTS Planeta.

Predsjednik Srbije podsjetio da je danas evidentirano još dvoje novooboljelih od virusa korona i da ih je sada ukupno 48 zaraženih.

“Trenutno se dve osobe među obolelima od koronavirusa nalaze na respiratorima i oni su u teškom stanju. Ostali su dobro i stabilno”, rekao Vučić.

Od sutra bolnice u kojima se liječe oboljeli od virusa korona čuvaće Vojska. Policija će sprovoditi nadzor nad onima koji su pod izloacijom, a kazna za kršenje je tri godine zatvora.

Vučić je istakao da će Srbija morati da se disciplinom izbori protiv virusa korona, te da je neophodno da stariji od 65 godina ne izlaze napolje.

Vučić je istakao da Srbija ima dovoljno zaliha hrane, da brašna ima za narednih 12 mjeseci.

Ograničena je visina cijena osnovnih životnih namirnica, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava.

PODIJELI