Dvije i po decenije postojanja UK RS

0
394

Svečano književno veče povodom 25 godina od osnivanja Udruženja književnika Republike Srpske (UK RS), na kojem će, u najkraćem, biti evociran rad ovog udruženja, biće održano večeras sa početkom u 19 časova u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor.

U posljednjih 25 godina radom UK RS, u dužim ili kraćim periodima, rukovodili su: Nikola Koljević, Vladimir Nastić, Ranko Preradović, Branko Milanović, Zoran Kostić, Jovanka Stojčinović-Nikolić, a sada tu funkciju obavlja Predrag Bjelošević. Uoči ove književne večeri Bjelošević kaže za “Nezavisne” da se radi o velikom jubileju.

“To je izuzetno značajan jubilej za književnost koja se stvara na prostorima ne samo Republike Srpske, nego i cijele Bosne i Hercegovine, kada je u pitanju korpus srpskog naroda. Udruženje književnika Srpske, kako se nekada zvalo, nastalo je 31. oktobra 1993. godine na Jahorini, iz poznatih razloga, u ratnom vihoru, kada naprosto zbog dešavanja u Bosni i Hercegovini srpski pisci nisu bili u prilici da se čuje njihov glas u svijetu”, govori Bjelošević, ističući da će, zbog gorerečenog, večeras biti uručena povelja – najviše priznanje UK RS, istitucijama i pojedincima koji su podržavali udruženje od samih početaka do danas.

Povelja UK RS će biti uručena Kabinetu predsjednika RS, Vladi RS, Narodnoj skupštini RS, Ministarstvu prosvjete i kulture RS, Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS, gradu Banjaluka, “Glasu Srpske”, Banskom dvoru i Udruženju književnika Srbije (UKS).

Upravo Udrženje književnika Srbije, pomenute 1993. godine, kako kaže Bjelošević, bilo je podrška i Udruženju književnika Srpske, koje je kasnije preimenovano u Udruženje književnika Republike Srpske zbog toga što djeluje na ovoj teritoriji.

“Veliki broj članova srpskih pisaca sa prostora BiH našali su se na Jahorini i sa nekolicinom pisaca iz Udruženja književnika Srbije, koji su pozvani da prisustvuju tom događaju, osnovali su Udruženje književnika Srpske kao udruženje građana koje je legitimni nastavljač Udruženja književnika Socijalističke Republike BiH, u ime srpskog naroda. Kako je donesena odluka u tom trenutku, ona se dosljedno sprovodi punih 25 godina”, riječi su Predraga Bjeloševića, uz kojeg će na svečanoj književnoj večeri UK RS učešće uzeti Ranko Preradović, Zoran Kostić, Jovanka Stojčinović-Nikolić, (bivši predsjednici UK RS), te Ranko Pavlović, Radoslav Milošević, Sreten Vujković, Goran Vračar, Željko Galonja, Slobodan Jović, Dobroslav Ćuk, Živko Vujić, Goran Šaula, Jovo Čulić i gost Radomir Andrić, aktuelni predsjednik Udruženja književnika Srbije.

Voditelj programa biće glumac Ivan Perković, a u muzičkom dijelu programa nastupiće Valentina Milekić, solo sopran, i Mladen Janković, pijanista.

Povelja UK RS posthumno biće uručena preminulim predsjednicima Nikoli Koljeviću, Vladimiru Nastiću i Branku Milanoviću.

(Nezavisne)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here