Dvije nade za potomstvo rode se svakoga dana

0
327

Bitku za potomstvo u Republici Srpskoj bije 16 odsto parova, a svakoga dana rode se dvije nade za ostvarenje najveće želje, što potvrđuje i broj odobrenih zahtjeva za vantjelesnu oplodnju.

U informaciji o učešću jedinica lokalne samouprave u finansiranju vantjelesne oplodnje u prošloj godini, koju je pripremilo Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS, navedeno je da je u prošloj godini odobreno ukupno 777 zahtjeva za vantjelesnu oplodnju. Prema njihovim podacima, 615 zahtjeva finansirao je Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) RS, za šta je izdvojeno 2,8 miliona maraka, dok su lokalne zajednice za 162 zahtjeva izdvojile skoro 446.000 KM. Navode da je od 2007. godine postupkom vantjelesne oplodnje rođeno više od 1.400 beba u Srpskoj.

Kada je riječ o lokalnim zajednicama koje iz budžeta izdvajaju novac za podršku parovima koji se bore da postanu roditelji, lani je to učinila polovina opština i gradova. Najviše novca za te namjene izdvojila je Banjaluka, odnosno 56.000 KM te je tako grad na Vrbasu u najvažnijoj borbi podržao svih 14 parova koji su zakucali na njihova vrata.

Prema broju pristiglih zahtjeva u vrhu liste bili su i Bijeljina, Višegrad, Doboj, Kozarska Dubica, Pale, Prijedor i Rogatica. Sa druge strane, bilo je i lokalnih zajednica koje su planirale novac za ove namjene, ali na njihovu adresu nije stigao nijedan zahtjev.

Analiza resornog ministarstva pokazuje da je procenat od 94 odsto odobrenih od ukupno pristiglih zahtjeva za vantjelesnu oplodnju u prošloj godini rekordan, od 2011. godine, od kada su opštine i gradovi uključeni u ovu priču. Parovi koji su odbijeni uglavnom nisu imali potpunu dokumentaciju, a osim toga i pandemija virusa korona stala im je na put u borbi za potomstvo. Želju da u ovoj godini budu dio ostvarenja najvećeg sna parovima u Srpskoj iskazale su čak 52 lokalne zajednice.

Koliko je podrška lokalne zajednice značajna svjedoči primjer porodice Stajić iz Trebinja. Marija i Budimir su nakon četiri neuspjela pokušaja već bili digli ruke od najveće želje, da postanu roditelji.

– S obzirom na moje godine, FZO nam je finansirao dva postupka, za još dva smo se izborili nekako, ali više nismo mogli finansijski, iako je želja bila prevelika. Grad Trebinje nam je 2019. godine u potpunosti finansirao peti pokušaj u Češkoj i ja sam postala majka prije 21 mjesec, u 46. godini – ispričala je za “Glas Srpske” Marija. Do porođaja nije željela da zna pol blizanaca, a onda je nakon velike borbe u naručje uzela svoje Nikolu i Snežanu. Uz supruga Budimira najveća podrška u najvažnijoj borbi, dodala je, bila joj je predsjednica Udruženja “Bebe” iz Trebinja Snežana Misita, po kojoj je djevojčici dala ime.

Misita je istakla da je ponosna jer je na čelu jedne velike porodice koja na području istočne Hercegovine ima 146 beba.

– Svaki odobren pokušaj vantjelesne oplodnje za sve parove koji se bore znači život. Porodicama koje ne uspiju da dobiju dijete u tri pokušaja koje finansira FZO podrška lokalne zajednice je jedina nada – rekla je Misita, koja je i sama prošla veliku borbu za potomstvo. Iza sebe je imala pet neuspjelih pokušaja, kredite kojima je finansirala postupke, ali je želja da postane majka nadjačala sve i iz šestog puta, koji joj je bio druga besplatna šansa, na svijet je donijela blizance, kćerku i sina.

Misita je dodala da je u udruženju 250 porodica te da će u narednom periodu ova velika porodica postati bogatija za još beba koje su na putu.

Čuvanje embriona

U Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS podsjećaju da je FZO od 2007. godine, pa do kraja 2020, ukupno odobrio 5.841 zahtjev za finansiranje vantjelesne oplodnje te da od 2017. godine finansira i uslugu čuvanja embriona na dvije godine. U prošloj godini Fond je finansirao čuvanje i zamrzavanje embriona za 209 bračnih parova u iznosu od 104.500 KM.

/Glas Srpske/

PODIJELI