Dvije nuklearne sile pred ratom? “Napašće nas između 16. i 20. aprila!”

0
514

Pakistan raspolaže “vjerodostojnim obavještajnim podacima” da će Indija izvesti novi napad ovog mjeseca, rekao je jutros ministar spoljnih poslova Šah Mahmud Kureši u trenutku kad se činilo da se napetosti nakon sukoba dvije nuklearne sile prije dva mjeseca polako smiruju.

Do napada bi moglo doći između 16. i 20. aprila, dodao je.

U samoubilačkom napadu automobilom bombom militanti iz Pakistana ubili su 14. februara najmanje 40 pripadnika indijske paravojne policije u indijskom dijelu Kašmira, a rizik za snažniji sukob dvije zemlje porastao je dramatično 27. februara, kad je Indija izvela vazdušni udar na lokaciju na kojoj se, prema Nju Delhiju, nalazio logor za obuku militanata.

Dan kasnije, Pakistan je srušio indijskog lovca i zarobio pilota koji je kasnije oslobođen.

“Imamo pouzdane obavještajne podatke da Indija planira novi napad na Pakistan. Po našim informacijama to bi se moglo dogoditi između 16. i 20. aprila“, rekao je Kureši novinarima u rodnom gradu Multanu.

Nije pojasnio kojim dokazima Pakistan raspolaže, kao ni na osnovu čega je siguran u pogledu datuma napada, ali premijer Imran Kan saglasio se da te informacije podijeli s javnosti.

Kan okrivljuje vladajuću indijsku stranku za “raspirivanje ratne histerije” zbog tvrdnji da je i Indija srušila pakistanski F-16 u februaru.

Uspješnost indijskog vazdušnog napada na navodni logor za obuku dovedena je u pitanje nakon što satelitski snimci nisu pokazali nikakvu pričinjenu štetu.

PODIJELI