Bitka na nebu iznad Tripolija

0
495

Libijska nacionalna armija pod rukovodstvom maršala Halifa Haftara počela je danas vazdušni dio vojne operacije iznad Tripolija, saopštio je Sputnjik izvor u libijskoj vojsci.

“Avijacija Libijske narodne armije počela je jutros vazdušni dio operacije u vazdušnom prostoru iznad Tripolija. Napad je izveden na pozicije naoružanih grupa i njihove vojne tehnike u Tripoliju”, izjavio je izvor.

Lokalni izvori su potvrdili Sputnjiku da na nebu iznad Tripolija intenzivno lete vojni avioni koji dolaze iz grada Vari el Rabi, koji kontroliše vojska Halife Haftara.

Ranije je već saopšteno da je borbena avijacija Vlade nacionalnog jedinstva bombardovala pozicije Libijske nacionalne vojske.

U međuvremenu, američki kontingent koji se nalazio u Libiji, prebačen je iz ove države.

U četvrtak je komandant Libijske nacionalne armije maršal Halif Haftar naredio svojim snagama da počnu ofanzivu na Tripoli kako bi se taj grad „oslobodio od terorista”. Mediji su saopštili da su jedinice Libijske armije preuzele kontrolu nad gradovima Garjanom i Surmanom, južno od glavnog grada Libije.

Sa druge strane, premijer vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju Fajez Saradž naredio je da se ukoliko bude potrebno upotrebi sila nakon saopštenja da je Libijska nacionalna armija uspostavila kontrolu nad gradovima južno i zapadno od Tripolija.

Operacija “Vulkan gnjeva”: Libijske snage najavile kontra-ofanzivu

Snage međunarodno priznate libijske vlade saopštile su da će pokrenuti kontra-ofanzivu.

Navodi se da će kontra-ofanziva biti pokrenuta kako bi “očistile sve gradove” od “nezakonitih” snaga komandanta samoproglašene libijske nacionalne vojske Halife Haftara.

Operacija nazvana “Vulkan gnjeva” omogućiće “čišćenje svih gradova od agresora i nezakonitih snaga”, izjavio je portparol oružanih snaga Muhamed Gnunu.

Haftar je danas rekao da su njegove snage sprovele prvi vazdušni napad u okolini Tripolija u blizini sjedišta međunarodnog priznate libijske vlade koju predvodi Fajez al Saradž.

Haftarove snage koje kontrolišu istočni dio Libije, pokrenule su u četvrtak ofanzivu prema Tripoliju u cilju preuzimanja glavnog grada od Saradžovih snaga.

Za sada nema izvještaja o eventualnim žrtvama.

Frans pres je javio da su danas nastavljeni sukobi oko 30 kilometara južno od Tripolija.

U Libiji haos vlada poslije smjene i ubistva dugogodišnjeg lidera Moamera el Gadafija, 2011. godine. Tom zemljom vladaju dvije vlade. Jedna je međunarodno priznata u Tripoliju, koju predvodi Fajez al Saradž. Druga je u Bengaziju i nju predvodi komandant samoproglašene libijske nacionalne vojske Halifa Haftar, koju čine oficiri i vojnici koji su napustili redovnu libijsku vojsku za vrijeme Gadafija.

General Haftar je inače napustio vojsku još u Gadafijevo vrijeme ‘80-ih godina i proveo skoro 20 godina u SAD. Vratio se u Libiju 2011. godine i predvodio oružanu pobunu protiv Gadafija, što je dovelo do njegovog svrgavanja i ubistva.

Nacionalna naftna kompanija Libije objavila je neutralnost i sarađuje sa obe strane.

PODIJELI