Ministar zaprijetio kaznama roditeljima koji ne budu vakcinisali djecu

0
414

Ministar obrazovanja u Vladi Srbije Mladen Šarčević upozorio je u nedjelju da država neće biti blagonaklona prema roditeljima koji izbjegavaju da vakcinišu svoju djecu i najavio kazne za roditelje koji to ne dokažu ljekarskom potvrdom pri upisu učenika u prvi razred.

Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja inaistira na vakcinaciji djece, a roditeljima koji to dosad nisu učinili daje rok do 1. septembar.

Roditelji koji budu ignoriaali tu obvezu snosiće sankcije, među kojima je krajnja mjera izuzeće iz porodice, istakao je Mladen Šarčević za Prvi program Radio Beograda.

Tokom epidemije ospica 2018. ministarstvo je pokrenulo prekršajne postupke protiv više od 1.250 roditelja u Srbiji i dovelo ih pred sud zbog izbjegavanja vakcinisanja djece.

Prema nekompletnim podacima objavljenim u međuvremenu u medijima, osuđeno ih je samo 48, a tek njih 15 je novčano kažnjeno – s po 85 do 120 evra, iako zakon predviđa kazne od 250 do 1.250 evra protiv roditelja koji ustrajno odbijaju vakcinisati djecu MMR cjepivom.

Virusom morbila (ospica) u Srbiji je tokom epidemije od oktobra 2017. do aprila 2018. od najmanje 4.500 zaraženih preminulo 12 osoba, od kojih su dvije zdravstveni radnici, a 93 odsto zaraženih nisu bili vakcinisani ili je bilo nepoznato jesu li vakcinisani.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iz avgusta 2018. godine Srbija je prijavila najveći broj smrtnih slučajeva povezanih s ospicama, njih 14.

Smrtni slučajevi zabilježeni su u još šest zemalja evropske regije WHO-a – Francuskoj, Gruziji, Grčkoj, Italiji, Ruskoj Federaciji i Ukrajini.

U Srbiji je tokom 2017. i 2018. u dijelu medija i na društvenim mrežama trajala kampanja protiv vakcinisanja, a kojom se nastojalo proturječiti argumentima struke i medicinskim činjenicama na koje ukazuju infektolozi i epidemiolozi.

Istovremeno, u debatama na društvenim mrežama i internet portalima zahtijeva se krivična odgovornost tzv. ‘antivaksera’ zbog “narušavanja zdravstvenog sisitema i destruktivnog djelovanja”, prenosi Hina.

PODIJELI