DW o Venecueli: Ni vojska neće da vlada uništenom zemljom

0
543

Najveća greška predsjednika Venecuele Nikolasa Madura je što nije na vrijeme promijenio razvojni model zemlje i nije reagovao na rastuće društvene nemire, smatra nemački sociolog i bivši savjetnik Uga Čavesa, Hajnc Diterih, koga “Deutsche Welle” (DW) naziva “idejnim guruom” latinoameričkog socializma.

“Kada se sve srušilo na parlamentarnim izborima 2015. godine i kada je opozicija osvojila većinu, Maduro je počeo da se oslanja na policijske snage umjesto da pokuša da počne iznova. To je spirala propadanja koja je počela 2011. godine i sada se bliži kraju”, rekao je Diterih za DW.

Kako navodi DW, Diterih je ovih dana, kada je Venecuela u teškoj političkoj krizi, dragocjen sagovornik, jer je napisao knjigu “Socijalizam 21. vijeka” koja se najbolje “primila” među ljevičarima u Južnoj Americi.

Ocjena je DW-a da je ta knjiga bila skoro poput Biblije, te da je zbog toga Čaves agažovao Diteriha kao svog savjetnika.

“Još veća Madurova greška bila je što nije promijenio socijalistički privredni model Uga Čavesa. Taj model bio je islužen još 2010. godine kada je pala cijena nafte. Posljedica je bio pad vrijednosti nacionalne valute i pogoršanje životnog standarda stanovništva. Socijalni programi se više nisu mogli finansirati”, kaže Diterih.

Prema njegovim riječima, pred slomom je i poslednja linija Madurove odbrane – vojska. Ponuda koju je armiji uputio vođa opozicije i samoproglašeni predsjednik Huan Guaido zapravo je američka ponuda i podrazumijeva da vojska obezbijedi da se Maduro tiho povuče u egzil, navodi DW.

“Tako bi prelazn vlast mogla da raspiše slobodne izbore bez prolivanja krvi”, ocjenjuje njemački sociolog.

Diterih ne deijli strahove mnogih da bi vojska mogla da preuzme vlast i zavede diktaturu.

“Ni vojska ne želi da vlada zemljom koja je tako unništena. Za obnovu zemlje je potrebno nešto poput Maršalovog plana sa oko 60 milijardi dolara. Stanovništvo bi dalje moralo da trpi, a to vojsci ne treba. Osim toga, vojnici su diskreditovani u stanovništvu, a ni Vašintgon ne želi vojnu diktaturu”, kaže on.

Na pitanje da li iza promjene režima u Karakasu stoje SAD Diterih kaže da je u pitanju državni udar čije konce povlače SAD.

On podsjeća na izjavu ukrajinskog šefa diplomatije, koji je dešavanja u Venecueli nazvao ponavljanjem ukrajinskog scenarija svrgavanja Viktora Janukoviča i na vijest agencije AP o tome da je Guaido tajno putovao u SAD, Kolumbiju i Brazil na sastanke sa američkim predstavnicima.

“Vidim opasnost da vlast padne u ruke nesposobnoj neoliberalnoj grupi koju predvodi Guaido, a koja služi Vašingtonu”, dodaje Diterih, podsjećajući da ni Guaido ni Maduro ne nude rješenja koja su potrebna Venecueli.

dw

PODIJELI