Džek Ma dobio veliki šamar

0
277

U šokantnom potezu, kineski regulator je suspendovao javnu ponudu dionica Ant Groupa za koju se vjerovalo da će iznositi rekordnih 37 milijardi dolara.

Veliki je to i ozbiljan šamar koji je primio Džek Ma, osnivač Ant Groupa, kažu kineski analitičari. U Kini su analitičari taj potez protumačili kao šamar Mau, koji je želio da se Ant ponaša kao tehnološka firma, a ne kao visoko regulisana finansijska institucija.

“Komunistička partija pokazala je tajkunima ko je šef. Džek Ma možda je najbogatiji čovjek na svijetu, ali to ne znači ništa. Umjesto sporazumavijeka dobili smo šok vijeka”, rekao je Francis Lun, izvršni direktor GEO Securitiesa.

Šangajska berza saopštila je da je obustavila inicijalnu javnu ponudu kompanije (IPO) na tehnološki usmjerenom tržištu STAR, što je Ant natjeralo da zamrzne i hongkonšku javnu ponudu dionica zakazanu za četvrtak.

Preokret se dogodio nakon sastanka s kineskim finansijskim regulatorima u ponedjeljak tokom kojeg je Mau i njegovim najvišim rukovodiocima rečeno da će se unosno poslovanje kompanije Ant Groupa suočiti sa strožim regulatornig nadzorom, rekli su izvori za “Reuters”.

Ovaj događaj već je izazvao posljedice na tržištu. Dionice Alibaba Group Holdinga koji je vlasnik trećine Ant Groupa potonule su 9 odsto. Prevedeno, samo je juče izbrisano nevjerojatnih 76 milijardi dolara tržišne kapitalizacije kineskog tehnološkog diva.

(Seebiz)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here