Plenković: Pred Hrvatskom teški mjeseci puni izazova

0
340

Premijer Andrej Plenković podnio je danas parlamentu izvještaj o godišnjem radu vlade, poručio da su pred Hrvatskom teški mjeseci puni izazova i pozvao sve na odgovornost, požrtvovanost i solidarnost.

“Ovo je vrijeme odgovornosti svakog od nas, jer bi neodgovornost bila pogubna, ovo je vrijeme požrtvovnosti svakog od nas, jer čuvajući jedni druge dorinosimo zajedničkom uspjehu, ovo je vrijeme solidarnosti cijele nacije, jer nam umjesto štetnih podjela treba jedinstvo”, naveo je Plenković.

U narednih godinu dana i duže, premijer je rekao da će osnovni zadatak vlade biti da radi na smanjenju neizvjesnosti i jačanju sigurnosti – zdravstvene, društvene i privredne.

To se, kazao je, prije svega odnosi na jačanje zdravstvenog sistema, na oočuvanje radnih mjesta, na smanjenje nejednakosti, na veću društvenu pravednost, na ravnomjerni razvoj cijele Hrvatske.

Kao prioritete dugoročnog rada vlade, premijer je naveo podsticanje demografske revitalizacije Hrvatske, smanjivanje iseljavanja ekonomskom i poreskom politikom, ravnomjeran regionalni razvoj i jednake prilike za sve građane, modernizacija željeznica, puteva, bolnica, škola i vrtića.

Najavio je i povećano ulaganje u poljoprivredu, kao i jačanje hrvatskog sela, smanjenje energetske zavisnosti od uvoza, obezbjeđivanje dostupnije, čišće i jeftinije energije uz očuvanje prirodnih resursa.

Najavio je poboljšanja u obrazovnom sistemu i jačanje i unapređenje digitalizacije u toj i drugim oblastima.

Kazao je i da će vlada jačati državne institucije, ponajprije djelotvornost državne i javne uprave i pravosuđa.

Najavio je promociju tolerantnije atmosfere u društvu u kojemu se uvažavaju različita mišljenja, ali i suzbijanje govora mržnje te lažnih vijesti koje podstiču diskriminaciju, nesnošljivost, radikalizaciju i nasilje.

Naglasio je nastavak politike pomirenja, suživota i negovanja kulture sjećanja, koju je zacrtao još predsjednik Franjo Tuđman, kao i odavanje pijeteta svim žrtvama pravednog i obrambenog Domovinskog rata, prenio je zagrebački “Jutarnji list”.

Najavio je zalaganje za proširenje Evropske unije na zemlje jugoistočne Evrope koje, kako je kazao, budu ispunjavale sve potrebne uslove i kriterijume.

tanjug

PODIJELI