DŽIHADISTI PRIJETE SVIMA, ALI JE EVROPA POSEBNO RANJIVA

0
1029

 

DŽihadistička prijetnja je globalna, ali se izvršioci i opasnosti po SAD i Evropu razlikuju po mnogo čemu – među Evropljanima je više ekstremista.
Oružani napad u decembru prošle godine u kalifornijskom gradu izvršile su osobe arapskog porijekla, ali je jedan od njih rođen u SAD. Međutim, napade na aerodromu i metrou u Briselu izvršili su nezaposleni muslimani.

Muslimansku manjinsku zajednicu u Sjevernoj Americi čine članovi bolje stojećih porodica iz brojnih zemalja Bliskog istoka.

NJihovi prihodi i nivo obrazovanja slični su kao i kod običnih Amerikanaca, a jedino se izdvajaju siromašne izbjeglice iz Somalije.

Sa druge strane Atlantika, u Evropi, muslimanske zajednice su pune siromašnih, koji uglavnom stižu kao gastabajteri, navodi Danijel Bendžamin za portal “Politiko”.

Oni se nadaju povratku kući, ali umjesto toga ostaju u evropskim gradovima i njihov broj se uvećava usljed programa spajanja porodice i visoke stope plodnosti.

Oni u Evropu stižu siromašni i, uglavnom, ostaju u tom socijalnom stanju usljed nedostatka višeg obrazovanja i zapošljavanja. Koncentrisani su u siromašnijim predgrađima.

Velika većina evropskih muslimana ne želi da ima ništa sa ekstremizmom i, prema rezultatima ispitivanja, često su patriotski raspoloženi, kao i njihovi evropski sugrađani, ipak, po broju, ekstremista u Evropi ima više nego u SAD.

U Belgiji je taj broj naročito visok. Prema rezultatima istraživanja grupacije “Sofan” iz decembra prošle godine, 470 belgijskih muslimana otišlo je da se bori u Siriju ili Irak.

Poređenja radi, oko 250 američkih muslimana otišlo je u taj region, što samo po sebi ukazuje na nivo radikalizacije.

Postoji još jedno poređenje. Od 11. septembra 2001. godine u četiri najveća napada u Evropi – Madridu /2004/, Londonu /2005/, Parizu /2015/ i Briselu /2016/ poginulo je 426 osoba.

Istovremeno, u SAD u oružanom napadu u Fort Hudu, bombaškom napadu na maraton u Bostonu i napadu u San Bernardinu poginulo je 45 osoba.

Belgija je po ovom pitanju posebno ranjiva jer je duboko podijeljena političkim sporovima između Flamanaca i Valonaca, čime im je pažnja odvraćena od poboljšanja kapaciteta za borbu protiv terorizma.

Postoje i drugi razlozi zašto je Evropa izloženija džihadističkom terorizmu i u predstojećim godinama – SAD imaju geografsku prednost zbog dva okeana koji ih štite od spoljnih ekstremista.

Evropa, sa druge strane, ima slabe spoljne i nema interne granice, a suočena je sa brojnim opasnostima zbog dolaska više od milion i po migranata.

PODIJELI