EUROBLIC IZ PRNJAVORA: MANJE PLATE U DOMU ZDRAVLJA

0
1297

Zaposlenima u prnjavorskom Domu zdravlja biće uskoro smanjene plate, a ovom merom menadžment nastoji da prebrodi nedostatak novca na računima.

Medicinska sestra, čija plata je od 850 KM do 1.150 KM, koeficijent će sa šest biti umanjen na pet. Lekarima bez specijalizacije koji zarađuju od 1.250 KM do 1.600 KM, zavisno od dežurstva, koeficijent će sa 9,5 ili 10 biti sveden na devet, dok će lekarima specijalistima koji prosečno zarađuju 2.000 KM koeficijent sa 13 biti umanjen na 12. Ovo je definisano aneksima ugovora o radu koji su zaposlenima ponuđeni na potpisivanje pre mesec dana. U dopisu je navedeno da “poslodavac u skladu sa članom 179. Zakona o radu može otkazati ugovor radniku koji ne potpiše ponuđeni aneks”.

Marija Stefanjuk, direktorica Doma zdravlja, rekla je da je ova nepopularna mera neophodna u cilju očuvanja finansijske stabilnosti. Prostor za to vidi i u prilično visokim koeficijentima zaposlenih u poređenju sa domovima zdravlja u regionu te smatra da umanjenje plata neće imati težiš posledica.

-Nismo imali drugoga rešenja, svesni da je svako umanjenje plata veoma nepopularno za zaposlene. Procedure su u toku te smatram da će primena novih koeficijenata početi od narednog meseca – kazala je Stefanjuk. Ona takođe navodi da lošu finansijsku situaciju nisu uspjeli bitnije popraviti ni uštedama i dodatnim aktivnostima od kojih godišnje zarađuju 100.000 KM.

-Plate su za sada redovne, ali dugujemo mesec i po za doprinose, pet meseci nije isplaćen prevoz. Imamo i drugih obaveza. Još pre godinu dana trebalo je uvesti ovu meru da bismo imali stabilniju situaciju – naglasila je naša sagovornica.

U prnjavorskom Domu zdravlja zaposleno je 149 radnika, među kojima je 27 odsto takozvanog nemedicinskog osoblja, što je u granicama potreba i preporuka. Ovde veruju da će kresanje plata biti privremenog karaktera. U ovoj godini očekuju kadrovsko jačanje a time viši nivo usluga i bolje poslovanje jer će se sa specijalizacije vratiti četvoro lekara.

REAKCIJE PDP-A
Na smanjenje plata u Domu zdravlja reagovale su i političke partije. Najglasniji je PDP koji u saopštenju navodi da je “licemerno pozivati radnike da oni sada održe stabilnost u poslovanju Doma zdravlja jer ga oni nisu ni vodili”. U PDP-u smatraju da je uzrok problema u prekomernom zapošljavanju, lošem upravljanju i neodgovornom odnosu lokalne vlasti prema ovoj ustanovi.

Blic – M.Pilipović

PODIJELI