Eкстремне врућине широм свијета: САД на +50

0
1091

Свејтска метеоролошка организација (WMO) објавила је извjештај о екстремном времену које је погодило бројне дијелове свијета прошлог и почетком овог мјесеца.

Ирански град Ахваз измјерио је 29. јуна 53,7°Ц, што је нови апсолутни температурни рекорд за ту земљу. Било је то у склопу топлотног таласа који је захватио подручје Ирана, Ирака и Кувајта.

Подручје јужне и централне Европе с температурама вишим од 40°Ц, знатно је топлије од измјерених температура од 1981 – 2010. године.

Натпросјечне температуре измерене су и у Мароку и сјеверном Алжиру. Топлији је чак и Антарктик.

Топлотни талас захватио је крајем прошлог месеца и САД. Изразито високе температуре измјерене су у Лас Вегасу у Невади, 47,2°Ц, а у Нидлесу у Калифорнији температура је прешла 50 степени и износила је 51,7°Ц.

Аеродром у Финиксу у Аризони је од 17. до 27. јуна имао је 11 узастопних врућих дана с температуром вишом од 43°Ц што је ометало и ваздушни саобраћај.

И на подручју Балкана изузетно топло. Шест старијих особа преминуло је прошлог викенда у Ријеци од посљедица високих температура.

РХМЗ је упозорио да се у Србији очекују и у уторак и сриједу веома високе температуре које ће понегдје достићи и 40 ступњева.

Власти у Србији и Хрватској упозориле су данас грађане да не излазе на сунце и да пију доста воде док траје топлотни талас који је овог викенда погодио Балкан.

Температуре су достигле и 40 степени а у неким областима дувају топли вјетрови, преноси АП.

Велике температуре узроковале су у престоници Црне Горе пожар и пријете да угрозе куће у предграђу.

Плаже на Јадранској обали препуне су туриста упркос упозорењима, а како се наводи и у том дијелу Балкана забиљежено је неколико мањих пожара.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here