Edgar Alan Po: Dramatičnost u životu i književnim djelima

0
361

Američki pisac Edgar Alan Po /1809-1849/, čiju poeziju karakterišu duboka sjeta, tuga i zvučnost, jedan od preteča kriminalističkog romana, umro je na današnji dan 1849. godine.

Po je tvorac forme kratke pripovijetke strave iz koje je nastala moderna kriminalistička i detektivska priča.

Između ostalog, njegovu poeziju čine: “Gavran”, “Anabel Li”, “Pobjednik crv” i “Zvona”, a prozu: “Crna mačka”, “Priče tajanstva i mašte”, “Avanture Gordona Pima”, te “Filozofija kompozicije”.

Prelomni trenutak u Poovom životu, koji će obilježiti i njegovo pisanje, dogodio se kada je oženio trinaestogodišnju rođaku Virdžiniju Klem, što je u to doba bilo uobičajeno.

Ona je oboljela od tuberkuloze, postala invalid i preminula, što se smatra uzrokom Poovog neobuzdanog alkoholizma i uzimanja opijuma.

NJegova slavna pjesma “Anabel Li” posvećena je upravo Virdžiniji.

Poova prva zbirka “Priče iz Groteske i Arabeske”, pojavila se 1840. godine, a sadrži jedno od Poovih najpoznatijih djela – “Pad kuće Ušerovih”.

Mračna poema o izgubljenoj ljubavi “Gavran” donijela je Pou svjetsku slavu kada je izdata 1845. godine, a “Ubistva u Ru Morgiju” i “Ukradeno pismo” smatraju se Poovim najpoznatijim kriminalističkim romanima.

Godine 1848, depresivan i u očaju, Edgar Alan Po pokušava samoubistvo.

Preminuo je 7. oktobra 1849. godine.

/Srna/

PODIJELI