Eko-sapuni iz Prnjavora osvajaju tržište

0
405

Da bi se došlo do finalnog proizvoda onako kako ga porodica Kanjski proizvodi, potrebno je i do 25 dana.

Umjesto proizvodnje sira od kozijeg mlijeka te ostalih mliječnih proizvoda, porodica Kanjski iz Prnjavora odlučila je pokrenuti proizvodnju eko-sapuna na bazi kozijeg mlijeka. Prvi sapuni po recepturi staroj više od sto godina, a koju je u Prnjavor iz Poljske donijela prabaka, porodica Kanjski napravila je prije gotovo deset godina.

Sastojci

– Prvi sapun za upotrebu proizveden je 2012. Recept je od prabake i ima nekih malih odstupanja. Uz kozije mlijeko te maslinovo ulje, naši sapuni su nezamislivi bez našeg eko-bilja. Počevši od kukuruza bijelca, mente, kamilice…, koje sami proizvodimo. Naš premium sapun, koji je i najprodavaniji na tržištu, s dodatkom je biljnog uglja koji mi sami proizvodimo. On ima poruku koju nosi na ambalaži – deset mlađa, govori nam Ivan Kanjski, inače ugostitelj po struci, koji ističe da je još od osnovne škole želio da bude poduzetan i samostalan.

Ivan Kanjski: Recept je od prabake

Dodaje da je cijela porodica uključena u proizvodnju sapuna od kozijeg mlijeka.

– Tu su moja dva mlađa brata, Igor, koji završava pravni fakultet, i Marko, koji je još u osnovnoj školi. Ipak, glavni adut su majka Ljubica i otac Josip. Da njih nema, ne znam koliko bi ova priča uspjela, ističe Kanjski.

Dodao je i da ako ne mogu sami da proizvedu neki od sastojaka sapuna, to uvezu ali od dobro poznatih izvora. Kao primjer navodi maslinovo ulje, koje je uz mlijeko jedan od glavnih sastojaka, a nabavljaju ga sa otoka Pašmana u Hrvatskoj.

Država bi trebala obratiti više pažnje na mlade ljude koji su se odlučili da ostanu u BiH, smatra Kanjski

Da bi se došlo do finalnog proizvoda onako kako ga porodica Kanjski proizvodi, potrebno je i do 25 dana, a u paleti je sedam vrsta ručno rađenih proizvoda plus prnjavorski melem.
– Melem je naš zadnji proizvod. Dosta ga uzimaju za poklon i kao prezentacija Prnjavora kao male Evrope, kaže Ivan.

Učestvovanje na sajmovima pokazalo se kao najbolji vid reklame i prodaje, pa je tako danas u više od 300 apoteka širom BiH moguće pronaći njihove proizvode. Sapuni porodice Kanjski stigli su čak i do Čilea i Australije. No, u širenje posla, kaže Kanjski, idu obazrivo.

– Tržišta su prezasićena raznim proizvodima, a mi imamo specifičan proizvod. Imamo do sada dosta pozitivnih povratnih informacija i nikako ne bismo željeli da to pokvarimo. Tako da idemo obazrivo i polako. Imamo dosta upita prvenstveno za Hrvatsku i već nešto s našim partnerima radimo. Imamo i dosta naših internih kupaca koji privatno kupuju sapune za Švicarsku, Njemačku, Italiju… Mi svaki mjesec neku količinu pošaljemo, ali to su neznatne količine, no imamo tamo kupce. Tako nas je preko društvenih medija pronašao i kupac u Australiji, Čileu. Imali smo i upite da naše proizvode šaljemo i u Dohu, kaže Kanjski.

Pomoć Opštine

Naglašava da bi država trebala obratiti više pažnje na mlade ljude koji su se odlučili da ostanu u BiH i da stvaraju novu vrijednost.

U širenje posla idu obazrivo

– Tu su veliki napori i ulaganja te država treba da animira mlade ljude da oni probaju ovdje ostati i opstati. Država bi tu mogla puno više i značajnije raditi. Međutim, ne mogu ni kukati na njih. Ne mogu očekivati da država rješava sve moje probleme. Ja moram sam da se uhvatim ukoštac s njima, a država tu treba da bude neki vjetar u leđa. Moram istaći našeg načelnika Darka Tomaša, koji je čuo da nešto radimo i javio se “kako ja mogu pomoći”. Uzeo je za Opštinu Prnjavor određeni iznos sapuna i kaže da kad već dijelimo, kad nam dođu posjete u Opštinu, vizitkartice, hemijske i rokovnike, pa zašto ne bismo i ovako fine sapune. Nije svemoguć, ali dao nam je podršku, dodaje Kanjski.

/Oslobođenje/

PODIJELI