Elektrodistribucija Prnjavor: Od danas svi potrošači na području opštine Prnjavor imaju struju

0
378

Olujno nevrijeme, praćeno jakim vjetrom i obilnim pljuskovima, koje je pogodilo dijelove opštine Prnjavor 5. avgusta 2021. godine je, pored velike štete koje je nanijelo objektima, napravilo veliku štetu na srednjenaponskoj i niskonaponskoj elektrodistributivnoj mreži.

Činjenica da je olujno nevrijeme najveću štetu napravilo na području opštine Prnjavor, uticao je i da je elektrodistributivna mreža na području Prnjavora imala više kvarova u odnosu na ostale lokalne zajednice što je zahtjevalo angažman dodatne radne snage na sanaciji mreže.

Nakon prolaska nevremena konstatovani su trajni kvarovi na šest dalekovoda: „Kojin Han“, „Hrvaćani“, „Nova Šibovska“, „Stara Šibovska“, „ Vijačani“, i „Kulaši“.

Ekipe Terenske jedinice Prnjavor su odmah izašle na teren i krenule sa sanacijom dalekovoda od ranih jutaršnjih do kasnih večernjih časva, pri čemu su im u pomoć priskočile i ekipe iz Banjaluke, Čelinca, Kotor Varoša, Srpca, Gradiške, Prijedora i Kozarske Dubice.

Obilaskom dalekovoda evidentiran je veliki broj kvarova, od polomljenih stubova, počupanih izolatora, prekinutih provodnika, kao i počupanih i polomljenih stabala koja su srušena po dalekovodima. Pored toga građani su telefonskim pozivima počeli prijavljivati i kvarove na niskonaponskoj mreži.

Po standardnoj proceduri sanacije, prioritet je bilo otklanjanje kvarova na srednjenaponskoj mreži, posebno vraćanje pod napon dalekovoda „Stara Šibovska“ iz razloga što se preko njega vrši napajanje el.energijom izvorišta „Povelič“ preko koga se grad Prnjavor i nekoliko mjesnih zajednica napaja pitkom vodom. Kvarovi na ovom dalekovodu su otkonjeni odmah prvi dan (5. avgust) oko 16 časova.

Uporedo su otklanjani kvarovi i na ostalim dalekovodima koji su završeni narednog dana (6. avgust).

Nakon toga terenske ekipe kreću sa intenzivnijim radovima na sanaciji niskonaponske mreže pri čemu je evidentirano čak više od 300 polomljenih i oštećenih stubova, te dosta kvarova po drugim osnovama (prekinuti provodnici, izolatori, počupani krovni nosači i sl).

Najveći broj kvarova i najveća šteta niskonaponskoj mreži je nanesena na području Hrvaćana, Naseobine Hrvaćana, Prosjeka, Orašja, Novog Sela, Mračaja, Srpovaca, Mlinaca, Lišnje, Čorli, Galjipovaca, Grabik Ilove, Šereg Ilove i Palačkovaca.

Pored ovog prijavljen je i veći broj kvarova manjeg obima sa područja skoro cijele opštine (nedostatak faze, međufazni spoj i sl.)

Terenske ekipe su nadljudskim naporima u otežanim okolnostima prilaza oštećenoj mreži zbog srušenih stabala i granja, uspjele da do 7. avgusta saniraju većinu kvarova, dok će u toku današnjeg dana i svi preostali potrošači u opštini Prnjavor biti snabdjevani električnom energijom.

Ovom prilikom se zahvaljujemo i građanima koji su razumjeli situaciju i pružili pomoć ekipama na terenu u vidu uklanjanja i sječe drveća radi lakšeg prilaska montera i otklanjanja kvarova i obilaska linija što kraćem roku.

ZP ELEKTROKRAJINA Banja Luka

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here