Enkripcija, lurkeri, doxing…znate li šta znače ovi internetski pojmovi?

0
297

Internet obiluje raznoraznim terminima koji pridošlicama mogu zvučati nepoznato i strano. Za one koji se u njima ne snalaze ovo su neki od ključnih riječi i izraza.

1) 404

Jedna od najčešćih obavijesti o tome kako nešto ne štima znači kako ste pokušali pristupiti web stranici koja ne postoji. Moguće je kako je obrisana, premještena ili kako ste krivo unijeli njen naziv.

2) Dodaci / proširenja (Add-Ons / Extensions)

Dodaci za preglednik (u Firefoxu) ili proširenja (u Chromeu) su opšti naziv za softver koji proširuju ono što web pretraživači mogu obaviti. Mogu biti iznimno korisni, ali i predstavljati veliki rizik za računar sigurnost i zaštitu privatnosti. Bitno je znati kako se razlikuju od pluginova (kao što su Java i Flash), potrebnih za pokretanje određenih vrsta sadržaja na web stranici.

3) Anime

U širem značenju japanski izraz anime označava bilo što animirano. No, ostatak svijeta koristi ga kako bi označio japansku školu animacije u kojoj se često koriste žive boje i izražajni likovi. Razlikuje se od mange, što je naziv za japanske stripove.

4) Arhiva

Arhiviranje je postupak uklanjanja podataka iz aktivnog okruženja na pričuvnu lokaciju, gdje će biti pri ruci. Tako, primjerice, možete arhivirati stare fotografije spremanjem na vanjski čvrsti disk. Nije isto što i izrada sigurnosne kopije (back-upa), koju valja izraditi za slučaj gubitka podataka.

5) Bandwidth

Bandwidth je izraz koji označava maksimalnu propusnost protoka podataka, često putem mreže. Što je veći, to više aktivnosti možete obraditi odjednom. Recimo, ako nemate dovoljno veliki bandwidth teško ćete istovremeno gledati Netflix i preuzimati ogromne datoteke na računar.

6) Blog

Blog je web odredište ili stranica koja često objavljuje sadržaj namijenjen posjetiocima. Mogu biti jednostavni (jedna osoba objavljuje svoja razmišljanja putem besplatnog servisa) ili složeni (okupljaju više autora, poput kakvog časopisa online). Svi su blogovi web odredišta, ali nisu sva web odredišta blogovi. Postoje i servisi za microblogging poput Twittera, koji omogućavaju takve objave u mikro izdanju.

7) Clickbait

Clickbait je naziv za sadržaj oblikovan i/ili naslovljen tako da korisnika nastoji namamiti na otvaranje. Obično se pritom koriste senzacionalistički jezik i isprazna obećanja.

8) Oblak (Cloud)

Oblak (cloud) uopšten je naziv za skupinu web poslužitelja posvećenih određenoj internetskoj usluzi. Dropbox, Gmail i Office Online su takve usluge jer redom koriste udaljene web poslužitelje kako bi obavljali veći dio posla umjesto vašeg stolnog računara.

9) Internetski kolačić (Cookie)

Internetski kolačić (cookie) komadić je informacije na vašem računaru kojeg web odredišta koriste kako bi pratile vaše podatke. Zahvaljujući njima, na primjer, možete dodati proizvod u virtualnu košaricu i vratiti mu se kasnije ili označiti kućicu Remember me kako se ne bi morali stalno iznova ulogovati.

10) Zajedničko finansiranje(Crowdfunding)

Zajedničko finansiranje (crowdfunding) je akcija prikupljanja novca za novi projekt putem donacija online. Oslanja se na donacije malih iznosa velikog broja ljudi. Poznate platforme su Kickstarter, Indiegogo i GoFundMe.

11) Tamni web (Dark Web)

Tamni web (Dark Web) naziv je za web odredišta kojima ne možete pristupiti bez korištenja posebnog softvera. Ta web odredišta Google ne indeksira. Često su legla kriminalnih i drugih opasnih i nedozvoljenih aktivnosti i djelatnosti, iako ima i iznimki.

12) Doxing

Doxing označava postupak prikupljanja nečijih osobnih podataka i informacija te njihovo objavljivanje online (obično u zloj namjeri), čime se tu osobu izlaže opasnostima.

13) Ugrađivanje (Embed)

Ugrađivanje (embedding) podrazumijeva integraciju sadržaja iz jednog izvora online u drugi. Na tportalu možete često vidjeti tako ugrađene video zapise i tvitove.

14) Enkripcija

Jednostavno rečeno, enkripcija je postupak preslaganja običnog teksta tako da je nečitljiv bilo kome osim onome kome je namijenjen. Enkripciju se koristi pri, primjerice, plaćanju online ili zaštiti razgovora na WhatsAppu.

15) Vatrozid (Firewall)

Vatrozid je vrsta softvera računarske sigurnosti koji ograničava mrežni promet koji pristiže na i odlazi s vašeg uređaja. Štiti vaš računar ili pametni telefon od zlonamjernog softvera.

16) Godwinov zakon

Godwinov zakon staro je pravilo rasprava online, prema kojem što duža rasprava na nekom forumu ili platformi online duže traje to su izgledi kako će neko u njoj upotrijebiti uporedbu s Adolfom Hitlerom veći. Zvuči šašavo, ali je iznenađujuće precizno.

17) Hashtag

Hashtag je jednostavan oblik metapodataka za objave na društvenim mrežama, naročito Twitteru i Instagramu. Omogućava označavanje objave kako bi ju drugi korisnici lakše pronašli.

18) Hotspot

Uopšteno govoreći, hotspot se odnosi na uređaj ili lokaciju s koje možete povezati se s internetom koristeći Wi-Fi. Odnosi se i na značajku koja pametnim telefonima omogućava emitovanje vlastite Wi-Fi mreže pomoću mobilnog interneta.

19) HTTP

HTTP je kratica za Hypertext Transfer Protocol (protokol za prijenos hiperteksta). Temelj je Weba kakvog danas poznajemo jer pruža proceduru pomoću koje web pretraživač može zatražiti informacije od web poslužitelja s web odredištem i potom te informacije prikazati vama. HTTPS je sigurnija inačica HTTP-a, koja štiti prijenos podataka enkripcijom.

20) Internet stvari (Internet of Things, IoT)

Internet stvari označava proširenje mogućnosti povezivanja na internet na uređaje koji dosad nisu bili povezani, poput kućne rasvjete, hladnjaka i termostata. Za razliku od računara i pametnih telefona, uređaji iz domene interneta stvari mogu samostalno komunicirati putem interneta.

21) IP adresa

IP adresa je broj dodijeljen svakom uređaju koji se povezuje na internet, po kojem se razlikuje od drugih uređaja.

22) Lurkeri

Lurkeri su ljudi koji prate razvoj događanja u nekoj zajednici online, ali ne sudjeluju u njoj aktivno. Primjerice, prate Twitter ili Facebook bez korisničkih računa ili vise na Redditu i forumu, ali nikad ne glasaju i komentarišu.

23) Zlonamjerni softver (Malware)

Zlonamjerni softver (malware) opšti je naziv za sav računarski kod koji može naštetiti vašem uređaju: viruse, trojance, ransomware, spyware, adware…

24) Online/Offline

Online znači kako je vaš uređaj povezan s internetom. Offline znači kako nije.

25) Paywall

Paywall označava postupak blokiranja pristupa sadržaju online dok ne platite za njega. Koriste ga web odredišta koja ne mogu ili ne žele ostvariti prihode na druge načine, obično oglašavanjem. Ponekad će vam omogućiti besplatan pristup ograničenoj količini sadržaja kako biste mogli vidjeti što ćete plaćati.

26) Phishing

Phishing je vrsta prijevare u kojoj se prevaranti pretvaraju kako su neko koga poznajete i komu vjerujete kako bi vam pokrali lične podatke i informacije. Često se pojavljuje u obliku lažnih e-mailova od banaka i internetskih servisa.

27) SEO

Kratica za search engine optimization, SEO obuhvata niz postupaka s ciljem boljeg pozicioniranja web odredišta u rezultatima pretraga internetskih tražilica, obično Googleove.

28) Spam

Kad god primite neželjenu e-poštu ili poruku online, dobili ste spam. Može se također pojaviti i na forumima, u rezultatima internetskih pretraga, kao lažne stranice na društvenim mrežama…

29) Sticky Content

Sticky Content je sadržaj foruma online kojeg moderatori ‘zalijepe’ na vrh kako bi bio stalno dostupan. Obično su to često postavljana pitanja, pravila korištenja i tome slično. Isti se izraz koristi i za dijelove web odredišta koji služe kako bi potakli posjetioce na ponovnu posjetu.

30) Trol

Internetski trol je osoba koja namjerno počinje prepirke i svađe, ili na druge načine ide na živce ljudima. Često to radi skretanjem s teme ili provokativnim porukama kojima želi izazvati emotivnu reakciju. Nemojte ih hraniti.

31) URL

URL (uniform resource locator) je referenca na sadržaj koji se nalazi negdje na Webu. Unesete li URL u adresnu traku vašeg web pretraživaču, otvoriće web stranicu koju želite posjetiti.

32) Wiki

Wiki je vrsta web odredišta čiji korisnici sarađuju u prikupljanju i poboljšavanju kvalitete informacija. Najpoznatiji primjer je Wikipedia, ali ima ih još na hiljade a možete napraviti i vlastiti wiki o bilo kojoj temi, piše Make Use Of.

(tportal.hr)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here