Vučić u Kini, potpisan sporazum o ulaganjima u Zrenjanin

0
249

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić počeo je zvanične sastanke u Kini, gdje boravi u trodnevnoj posjeti, i odakle će, kako se očekuje, donijeti u Srbiju oko tri milijarde evra investicija.

Predsjednici Vučić i Si Điping tokom susreta u Pekingu, kako je ranije najavljeno, verifikovaće specijalni ekonomski paket od najmanje deset ekonomskih ugovora.

Predsjednik Srbije učestvovaće na Svjetskom ekonomskom forumu, poznatijem kao “ljetnji Davos”.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali potpisao je jutros u Pekingu okvirni sporazum između Vlade Srbije i kineske kompanije Šandong Linglong o ulaganjima u Zrenjanin.

Prvobitno je sporazum o izgradnji fabrike guma kineske kompanije Šandong Linglong potpisan krajem avgusta u Zrenjaninu, kada je najavljena investicija od skoro milijardu evra.

Mali je, u prisustvi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, potpisao sporazum s predsjednikom te kineske kompanije Vang Fengom.

U aprilu naredne godine, kako je ranije najavljeno, Zrenjanin očekuje početak izgradnje fabrike poznatog kineskog proizvođača automobilskih guma Šandong Linglong, a vrijednost investicije je 994,4 miliona dolara (870,4 miliona evra).

Pozdravljajući se s predsjednikom Šandog Linglonga Vangom, predsjednik Srbije istakao je da je sa velikkom radošću dočekao ovaj dan, da je srećan što je sporazum potpisan, jer on znači puno za Zrenjanin.

Vučić je, uoči posjete Kini rekao da će sporazum sa Šandong Linglongom promijeniti gotovo sve u Zrenjaninu, ali i u srednjem i južnom Banatu, i da je od značaja za cijelu Srbiju.

Kineska kompanija planira da otvori oko 1.200 radnih mjesta, a prema najavi predsjednika kompanije Vanga, moguće je da će zaposliti i više od toga.

(Tanjug)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here