Naslovna Magazin Epidemija pretilosti pogodila i BiH

Epidemija pretilosti pogodila i BiH

0
620

Oko 60 odsto stanovnika u BiH ima prekomjernu tjelesnu težinu, a pretilost je već krajem prošloga vijeka poprimila karakter globalne epidemije, podaci su ovo Udruženja “Društvo za debljinu BiH”.

“Skraćenje dužine trajanja života upoređujući zdravu osobu od 25 godina s morbidno pretilom osobom iste dobi je gotovo 12 godina očekivanog životnog vijeka, a uočena je i prva generacija pretilih pojedinaca s nižim očekivanim životnim vijekom od njihovih roditelja”, navode u ovom društvu.

Ističu da savremeni stil života, s dominantno sjedilačkim aktivnostima, te široka dostupnost rafinirane hrane s visokim udjelom masti i jednostavnih ugljikohidrata, najviše utiče na razvoj navedenih zabrinjavajućih pokazatelja.

Kako navode, iako je pretilost inicijalno bila najprisutnija u visokorazvijenim zemljama, sve se više ukorjenjuje i u zemljama u razvoju, odnosno nerazvijenim zemljama, gdje se, pojašnjavaju, gotovo izjednačila s problemom pothranjenosti.

“Iako većinu ljudi još zabrinjava uglavnom zbog estetskih razloga, debljina je prvenstveno zdravstveni problem”, istakli su u Udruženju “Društvo za debljinu”.

Kako pojašnjavaju, debljina je važan faktor za koronarnu bolest srca, cerebrovaskularni inzulit, šećernu bolest tip 2, arterijsku hipertenziju i druge bolesti.

“Zloćudne bolesti koje se dovode u vezu s debljinom su karcinom dojke, maternice, debelog crijeva, prostate te tumori hepatobilijarnog sistema, a u komplikacije debljine ubrajaju se i bolesti gastrointestinalnoga trakta, degenerativne bolesti zglobova, sindrom policističnih ovarija, neplodnost te čitav niz psiholoških problema”, naglasili su u Društvu.

Navode da se procjenjuje da je više od 40 odsto Evropljana preuhranjeno, a oko 20 odsto pretilo.

Fuad Pašić, specijalista opšti hirurg, subspecijalista abdominalni hirurg u UKC Tuzla i predsjednik “Društva za Debljinu BiH”, kazao je da je Klinika za hirurgiju UKC Tuzla trenutno jedina ustanova u BiH koja se bavi barijatrijskom hirurgijom patološke pretilosti.

“Neki pacijenti poslije kompletne protokolarne obrade od strane endokrinologa, gastroenterologa, psihijatara itd, će imati indikaciju da im se možda stavi intragastrični balon u želudac”, pojasnio je Pašić.

Drugim pacijentima, pojašnjava Pašić, primorani su zbog ekstremne gojaznosti da izvedu bilio-pankreatičnu diverziju.

Kako ističe, u ovoj klinici su do sada od pretilosti liječeni i operisani pacijenti iz FBiH, RS, SAD, Crne Gore, Hrvatske i drugih zemalja.

“Do sada smo uradili 40 barijatrijskih operacijskih zahvata sa veoma dobrim rezultatima i u kratkoročnom i dugoročnom praćenju”, kazao je Pašić za “Nezavisne”.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kazali su da je ovo ministarstvo unazad nekoliko godina, u saradnji sa svim relevantnim zdravstvenim institucijama, sprovodilo aktivnosti na promociji zdravih stilova života.

“Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS je, u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, pripremilo vodiče za gojaznost kod djece i odraslih, arterijsku hipertenziju, dijabetes i kardiovaskularne bolesti, kao i za promociju fizičke aktivnosti”, istakli su u Ministarstvu.

Naglasili su da su vodiči i zdravstveno promotivni materijali distribuisani svim domovima zdravlja u RS.

“Vlada RS donijela je Smjernice za ishranu dojenčadi, predškolske i školske djece”, naglasili su u Ministarstvu i dodali da očekuju da će ove aktivnosti, uz brojne druge programe, dugoročno dati dobre rezultate.

N.N.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Free WordPress Themes, Free Android Games