Ergela “Vučijak” Prnjavor: 41 lipicaner dobio novi dom

0
3016

Ljepotica Janja odlazi u Mačvu – prodata je za 1400 maraka. Ergela “Vučijak” uspješno je završila današnju licitaciju. Još četrdeset lipicanera odlazi u nove domove.

Zaljubljenici u konje, vlasnici ergela i pokoji dobrotvor okušali su sreću na nesvakidašnjoj licitaciji. Među njima je i Banjalučanin, Uglješa Radišić, koji je odlučio da pokloni kobilu monasima iz manastira Glogovac. Na početnu cijenu od 700 maraka, niko nije dalje licitirao. Svi kupci složili su se da kobila ide u dobre ruke.

“Tu smo nas trojica, četvorica prijatelja koji smo riješili da pomognemo manastiru Glogovac. To je manastir 18 kilometara od Šipova. Pa smo eto tako skupili novac da kupimo konja. Skupili smo novac isto da kupimo jedna konjska kola”, rekao je Uglješa Radišić.

Taj gest podstakao je još jednog kupca, koji je učinio isto – monahe je obradovao još jednim konjem. Među licitatorima našao se i Đorđe Živković iz mačvanskog Prnjavora. Ima svoju ergelu i redovni je posjetilac “Vučijaka”. Cijene mu odgovaraju, a kupuje, kaže, petnaestak lipicanera.

“Dvadeset godina dolazim u ergelu. Volim ove Vučijačke konje, oni su možda od svih lipicanera najbolji na teritoriji bivše Jugoslavije. Najčvršći i najbolji, jer su preživjeli sve i svašta”, rekao je Đorđe Živković.

Sudbina lipicanera sa Vučijaka godinama je bila gotovo neizvijesna. Često su bili gladni, a i dalje žive u jako lošim uslovima. Otud i potreba za licitacijom. Od 149 konja, 62 su bila na prodaju. Nisu svi prodati, ali rezultat je, kaže Ranko Grubešić, v.d. direktora, dosta dobar. Konji se prodaju zbog rezanja troškova.

“Naš cilj je da taj broj svedemo na oko 90, čime bi zadovoljili sve smještajne kapacitete i gdje bi broj radnika koji trenutno imamo mogao da postigne zadovoljavajuće rezultate u radu”, rekao je Ranko Grubešić, v.d. direktora ergele “Vučijak”

Od prodatih konja prikupljeno je 25 hiljada maraka, koji će se iskoristiti za adaptaciju dotrajalih štala.

Ergela, kaže Grubešić, polako staje na noge. Radnicima više ne kasne plate, a konji nisu gladni. Ove godine počeli su sami da proizvode i sijeno, čime će uštediti oko 70 hiljada maraka. Možda će ovo biti i početak oporavka jedine ergele lipicanera u BiH.

atv

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here