Evo kako najlakše možete da produžite život baterije na telefonu ili kompjuteru

0
381

Baterije napajaju gotovo sve važne stvari u našem životu i ne postoji ništa gore kada polako krenu da stare i gube svoj kapacitet.

Ovo je možda najprimetnije na smartfonima kada telefon zbog starosti baterije jedva da može da izdrži nekoliko sati bez potrebe da ga stavljate na punjenje.

Naravno, sve baterije će kad-tad umreti, ali možete da preduzmete određene preventivne mere kako bi im produžili životni vek.

Ekstremna temperatura nije dobra

Foto: Unsplash

Ne previše toplo, i ne previše hladno – ako je baterija izložena temepraturnim ekstremima, vremenom će postati veoma neefikasna.

Baterija bi trebalo da bude izložena temperaturama između 5 i 45 stepeni Celzijusa.

Toplota ubrzava hemijske reakcije unutar baterije i zbog otga se ona prazni brže nego inače-

Baterija na hladnoći je takođe izložena pražnjenju i zbog toga takođe traje kraće.

Važno je napomenuti da bateriju ne bi trebalo puniti na temperaturam anižim od nule jer tako možete trajno da naštetite njenom kapacitetu.

Isključivanje iz struje i pražnjenje

Svaka baterija poseduje životni vek koji se meri u broju ciklusa. Jedan ciklus predstavlja kada se baterija napuni na 100 odsto kapacitet, bilo da ste je punili odjednom ili iz nekoliko puta tokom nekoliko dana.

Baterija koju punite sa 80 na 100 odsto svakog dana će jedan ciklus završiti nakon 5 dana.

Generalno, baterija ne bi smela da dođe do veoma niskih granica japaciteta i trebalo bi da počnete da punite uređaj kada ona stigne na 20 odsto ako biste izbegli stres koji punjenje od tako niskog nivoa stvara.

Što ređe punite bateriju, i što je manje punite odjednom, to će vam ona trajati duže.

Praćenje baterije na laptopu

Foto: Pixabay.com

macOS: Praćenje baterije na Mac kompjuterima je lako, sa pravom aplikacijom. Ako ne želite da instalirate nove aplikacije, možete da pogledate u sistemskim informacijama i pronađete podatke koji pokazuju kakvog je zdravlja baterija.

1. Držite Option dugme na tastaturi i kliknite na Apple menu ikonice. Potom izaberite opciju System Information.

2. Unutar Hardware sekcije sistema odaberite opciju Power. Broj ciklusa naveden je pod BAttery Information sekcijom.

Apple navodi maksimalan broj ciklusa baterije za svaki laptop tako da možete da vidite koliko ste blizu granice nakon koje ona polako počinje da degradira.

Windows 10

Kako biste videli u kakvom vam je stanju baterija, skinite aplikaciju kao što je Battery X koja će vam dati sve podatke o zdravlju baterije.

Praćenje zdravlja baterije na telefonu

Foto: Pixabay.com

iOS

Apple će sa novim apdejtom unaprediti svoj sistem za praćenje zdravlja baterije i nakon verzije 11.3 bićete u stanju da vidite da li je došlo vreme za njenu zamenu.

Android

Dovoljno je samo da odete na podešavanja baterije kako biste videli koji servis ili aplikacija je najviše koristi ishodno tome prilagodite svoje navike.

Takođe, možete da aktivirate Android Doze opciju koja sprečava aplikacije da stalno troše bateriju zahtevima za vašu lokaciju, notifikacije i druge akcije koje možda ne vidite.

(Telegraf.rs)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here