Tramp iznio prijedloge o kontroli oružja

0
379

Američki predsjednik Donald Tramp planira da objavi listu prioriteta čiji je cilj da se spriječi oružano nasilje u školama a tome je prethodio sastanak, koji je trajao oko jednog sata, na kojem je predsednik razmjenjivao ideje sa članovima Republikanaca i Demokrata.

Međutim, Nacionalno udruženje vlasnika oružja – NRA – jasno je stavilo do znanja da se ne slaže sa predsjednikovim prijedlozima.

Predsjednik Tramp šokirao je zakonodavce na dvostranačkom sastanku kada je pozvao na široke mere kontrole prodaje oružja.

Predsjednik je više puta zauzeo stavove suprotne onima koje zastupaju NRA i Republikanci.

Zvučalo je kao da podržava poziv demokrate iz Kontektikata Krisa Marfija o proveri kupaca svake vrste oružja, prenosi Glas Amerike.

Tramp se čak nije složio sa svojim potpredsjednikom Majkom Pensom, navodeći da u nekim slučajevima policija treba da oduzme oružje pojedincima identifikovanim kao moguće prijetnje i prije sudskog postupka.

“Treba omogućiti ispravnu proceduru, tako da ničija prava ne budu narušena, dobiti sudski nalog, a onda oduzeti ne samo vatreno, već svako drugo oružje koje ta osoba posjeduje”, ocenio je potpredsednik Majk Pens.

Nacionalno udruženje vlasnika oružja NRA je hitro reagovalo, izražavajuci snažno neslaganje sa predsjednikom.

“NRA ce zaštiti prava nedužnih Amerikanaca”, rekla je portparolka Nacionalnog udruženja vlasnika oružja Dejna Leš.

Predsednik je iznio još jednu ideju kojoj se NRA odlučno protivi – podizanje starosne granice za kupovinu poluautomatskog oružja, kao što je puška AR-15 korišćena u pucnjavi na Floridi – na 21 godinu.

Za to vrijeme, dva velika lanca objavila su nove restrikcije prodaje oružja.

“Volmart” je saopštio da će zaustaviti prodaju oružja i municije osobama mlađim od 21 godine.

Lanac sportske opreme “Diks” više neće prodavati poluautomatske puške, a zabraniće prodaju svake vrste oružja svima mlađim od 21 godine.

TANJUG

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here