Evo koji kućni uređaji mogu da vas ubiju ako ih ne isključite!

0
1257

Jedina stvar koja kod ljudi na našim prostorima izaziva strepnju na nivou fobije, osim promaje/propuha, najvjerovatnije je bojler.

Za ove strahove se ne može reći da su neopravdani, ali je problem u tome što ista opasnost vreba i od drugih kućnih uređaja: osim mobilnih i bežičnih telefona, kompjutera i muzičkih linija, treba se “paziti” i televizora, mikrotalasne i fena.

Prema riječima naučnika Svetislava Jordovića, koji preko 25 godina izučava štetan uticaj elektromagnetnog zračenja na zdravlje ljudi, električni aparati koji u sebi imaju elektro motor ili transformator isijavaju snopove elektromagnetnog zračenja vrlo velike prodornosti.

Ova isijana energija – zračenje prolazi kroz armirano betonski zid, bez nekog primetnog slabljenja, i svi pokušaji da se eliminišu ostaju bez rezultata. Kada su u pitanju električni aparati u našem stanu ili kancelariji, jedini efikasan način je bio da se uređaj isključi i to vađenjem utikača iz utičnice.

Ovo važi najprije za mobilne telefone, kompjutere, wi-fi uređaje, pa i televizore, pored kojih treba provoditi što manje vremena, a onda kada ih ne koristimo, isključivati ih.

Bojler vas neće ozračiti, ali vas može, u slučaju eksplozije, teško povrijediti ili ubiti. Prema riječima stručnjaka, bojler eksplodira usljed neispravnosti.

Onaj koji je ispravan i pravilno održavan nikada neće eksplodirati, čak i ako se ne održava u besprijekornom stanju, budući da ima tri vrste zaštite.

Tek kada sve otkažu dolazi do uništenja bojlera koji u tom trenutku predstavlja veliku opasnost.

U slučaju nekontrolisanog grijanja vode, koje se može prepoznati po zujanju i ključanju vode, koje se čuje iz bojlera, prvo što treba da uradite je da prekinete dovod struje, utoliko prije ako i na termometru vidite previsoku temperaturu – pod uslovom da je i on tačan.

To možete da uradite na prekidaču koji napaja bojler; u slučaju njegovog nepostojanja isključite osigurač na kome je vezan bojler, a ako imate ugrađenu fid sklopku, njenim aktiviranjem isključujete kompletnu struju u stanu. S obzirom da je bojler sud pod pritiskom i naponom, u kom ima vode, najpametnije ga je isključivati dok se kupate.

Ukoliko je bojler potpuno ispravan (nema ogoljenih žica koje vire, ne curi voda koja je u dodiru sa nekom od njih i sl.) i ako je uzemljenje dobro urađeno, onda je savršeno bezbjedno ostaviti bojler uključen, ali to uglavnom nije slučaj u našim domaćinstvima.

Kad je riječ o mikrotalasnim pećnicama, ne preporučuje se da budete u neposrednoj blizini pećnice dok je uključena, jer je elektromagnetno polje, koje se oko nje stvara, nekoliko miliona puta jače od našeg prirodnog elektromagnetnog polja.

Iako moderne mikrotalasne pećnice pružaju veću sigurnost, treba biti na oprezu: ukoliko posumnjate i na najmanju nepravilnost, isključite je; izbjegavajte da se zadržavate duže vrijeme pored nje, dok je uključena; djecu držite podalje od nje dok se priprema jelo.

Prema rezultatima kontrole Tržišne inspekcije, kupcima mnogo muke zadaju i produžni kablovi.

Od ukupnog broja uzorkovanih proizvoda, koji su prošli provjeru, samo dva odsto njih bilo je bezbjedno za upotrebu, a oni koji nisu mogu izazvati požar ili oštetiti tehničke uređaje, koji su uključeni u struju preko njih.

Nešto bolja situacija je sa punjačima baterija, ali i tu su ustanovljene razne anomalije, pa se treba paziti i njih: u slučaju “kuršlusa” najmanje što može da se dogodi je da vam iskoče svi osigurači, a to vam onda može oštetiti i neke od kućnih aparata.

Oni koji se plaše fenova treba da imaju na umu samo jedno: držite ih podalje od vode. /cafe.ba/

 

PODIJELI