Evo zašto treba da se izujemo čim uđemo u kuću

0
952

Koliko puta ste ušli u kuću i ostali obuveni Stotinu? Hiljadu? Evo razloga zašto morate da prestanete da ulazite u kuću obuveni.

Bakterije

Neke bakterije su dobre za nas, a neke nisu. Studija sa Arizona univerziteta je ispitivala neke bakterije na cipelama i otkrila da je se na đonu u prosjeku nalazi 421 hiljada bakterija. Neke od njih ne mogu da naškode, ali neke, kao što je Ešerihija koli, mogu i te kako. Kako bakterije dospiju tu?

„Hodamo kroz stvari kao što su pseći i ptičiji izmet i kroz bacile u javnim toaletima. Lišće i blato pomažu ovim bakterijama da se rašire. Na kraju se one prenesu na parket i tepihe“, rekla je Keli Rejnolds, mikrobiolog i profesor sa univerziteta u Arizoni.

Toksini

Studija Bejtel Memorial univerziteta je organizovala neprofitno istraživanje koje je otkrilo da se toksini sa travnjaka lako prenose u kuću.

Druga studija, sa Bejlor univerziteta je otkrila da ljudi koji žive u području okruženom asfaltom imaju povišen rizik od bolesti kao što je kancer. Toksini se nalaze u prašini koja leti svuda oko nas a najviše se kači za cipele dok hodamo.

Prljavština

„Prvljavština nije opasna sama po sebi. Djeca obično stavljaju ruke u usta, posebno kada se igraju na podu“, kaže Rejnolds.

Ovo je još jedan od razloga zašto ne trebate da budete obuveni u svom domu./Nezavisne novine/.

PODIJELI