Facebook postaje FACEBOOK: Mogu li velika slova spasiti brend?

0
528
Zaboravite Facebook, upoznajte FACEBOOK. Usred istraga, saslušanja na Capitol Hillu i uopšte loše reputacije, ova kompanija je objavila da planira rebrendovanje. U narednim sedmicama, na društvenoj mreži će se pojaviti novi, raznobojni logotip ispisan velikim štampanim slovima.

 

I na Instagramu i WhatsAppu, koje Facebook posjeduje, pisaće da su to FACEBOOK-ove usluge.

– Facebook postaje sve omraženija društvena mreža, a FACEBOOK je kompanija za koju niste znali da je volite – piše Guardian.

Zašto FACEBOOK? Logo ispisan velikim štampanim slovima dokazuje vrijednost kompanije. Dizajniran je sa “jasnoćom i otvorenošću s harmonizovanim velikim štampanim slovima”, piše na Facebookovom blogu.

Osim toga, Facebook koristi “dinamične” boje s logotipom koji “poprima boju okoline”. Iz kompanije to nazivaju “empatičnom paletom boja” što ima smisla, jer se plava boja čini hladnom. Tvrde i da “suptilno omekšavanje uglova i dijagonala dodaje osjećaj optimizma”.

Rebrendovanje nije najbolje prošlo, neki tvrde da ni logo sa jednorozima ne bi spasio sliku koju kompanija ima u javnosti.

Prošlog mjeseca Yahoo je krenuo u suprotnom smjeru, prebacivši se na mala slova u nastojanju da, kako piše Verge, podsjeti ljude na svoje postojanje. Izabrali su font Centra No 2 Extrabold, umjesto velikih slova.

Još jedan posrnuli internet gigant, AOL, učinio je isto deceniju ranije. U vrijeme kad je ekonomija tonula, prebacio se na Aol. sa tačkom.

Je li novi logotip na njegovim uslugama pametan potez, hoće li FACEBOOK na WhatsAppu podsjetiti ljude da njihov povjerljivi WhatsApp sa end-to-end enkripcijom ustvari potiče od Facebooka koji je doveo do skandala s Cambridge Analyticom?

U Facebookovu obranu, to nije bijeg od njegove reputacije, iako se razmišljalo i o promjeni imena.

– Želimo uhvatiti korak i uhvatiti se u koštac s onim sa čim se moramo – rekao je za Bloomberg direktor marketinga Facebooka, Antonio Lucio.

Kompanija se ustvari udaljava od omraženih usluga stvaranjem upečatljivog identiteta na omiljenim mrežama koje je kupila.

– Kada se strane sile umiješaju u izbore 2020, Mark Zuckerberg moći će Kongresu reći: Da, Facebook ima svojih problema, ali FACEBOOK je sasvim u redu – zaključuje The Guardian.

PODIJELI