Farma “Jokić” bogatija za 15 novih junica

0
413

Prvi kontigent junica iz zemalja Evropske Unije stigao je u Republiku Srpsku.

Farma „Jokić“ iz Prnjavora u okviru ovog projekta dobila je 15 junica iz Češke, zajedničkim sredstvima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede Republike Srpske i „Mlijekoprodukta“, a sve u cilju podrške sektoru mljekarstva.

Zahvaljujući projektu Vlade Republike Srpske i „Mlijekoprodukta“, farma „Jokić“ u Velikoj Ilovi kod Prnjavora bogatija je za 15 junica iz Češke, a u cjelokupnom projektu farmeri učestvuju sa oko 30 %. Sa farme „Jokić“ poručuju da će ova donacija Vlade omogućiti veći prinos mlijeka.

Iz resornog Ministarstva kažu da je farma „Jokić“ jedna od ukupno 70 korisnika ovog projekta, a plan im je da u prvom kontigentu isporuče 700 junica poljoprivrednim proizvođačima u Srpskoj.

Načelnik odjeljenja za stočarsku proizvodnju u Vladi Republike Srpske Mladen Stojanović, ističe da je ovo jedan od mehanizama pomoći sektoru mljekarstva i unapređenja proizvodnje mlijeka u Republici Srpskoj. Kažu da je krajnji cilj fokusiranje na domaći uzgoj a ne na uvoz.

Kompanija „Mlijekoprodukt“ zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede realizuje projekat nabavke junica iz zemalja Evropske unije. Iz „Mlijekoprodukta“ kažu da će proizvođači povećati proizvodnju mlijeka zahvaljujući novim junicama za otprilike 10%.

U Republiku Srpsku stigao je prvi kontigent od ukupno 123 junice na sedam karantinskih mjesta, a u narednim danima očekuje se novih 250 junica. Cjelokupan projekat trebao bi biti završen do polovine septembra.

TV K3

PODIJELI