Patrijarh Porfirije sa najboljim studentima Beogradskog Univerziteta, među njima i Prnjavorčanin Stefan Stakić

0
595

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije primio je 16. juna 2022. godine u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu studente završnih godina Medicinskog, Elektrotehničkog, Pravnog, Filozofskog i Bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, stipendiste Srpske Pravoslavne Crkve.

Pre susreta sa Patrijarhom, u pratnji sekretara Odbora za versku nastavu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke mr Sandre Dabić studenti su obišli Muzej Srpske Pravoslavne Crkve, Biblioteku Srpske Patrijaršije, pridvornu kapelu Svetog Simeona Mirotočivog, salu za sednice Svetog Arhijerejskog Sabora i druge znamenitosti Patrijaršijskog dvora.

Stipendiste Teodoru Stevanović, Stefana Povrenovića i Stefana Simonovića, studente Filozofoskog fakulteta; Nikolu Šurjanaca i Zorana Jevtića, studente Pravnog fakulteta; Stefana Stakića i Stefana Pajića, studente Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta; Vasilija Stambolića, studenta Elektrotehničkog fakulteta; kao i Sonju Lukendić, Isidoru Arsenović i Aleksu Zubelića, studente Medicinskog fakulteta; patrijarh Porfirije je primio u svečanom salonu gde su gosti u prijateljskom razgovoru upoznali Njegovu Svetost sa svojim planovima za budućnost, a posebno sa njihovom željom da se u svojoj profesiji usavršavaju ne samo u zemlji već i u inostranstvu. Patrijarh Porfirije je mlade goste očinski poučio i podsetio:

-Nekada su srpski vladari stipendirali mlade, kao što ste vi sada, da se školuju u inostranstvu. Stekavši znanja u svetu ti ljudi su se zaista vraćali u Srbiju da pomognu i stečena znanja iskoriste za razvoj i dobrobit svoje zemlje. Sledeći put kada se budemo družili želeo bih da se upoznam i sa vašim roditeljima, sa onima koji su vas odgajili i koji su vas, kako se to danas moderno kaže, učili pravim vrednostima, a prava vrednost se nalazi samo u ljubavi prema drugome. Crkva se oduvek trudi da pruži podršku mladim ljudima u sticanju znanja, ali i vrline, kako bi, prisetimo se reči velikog dobrotvora srpskog naroda i osnivača fonda „Privrednik“ Vladimira Matijevića, mladi bili radni, čestiti i štedljivi; štedljivi u svemu ali ne i u ljubavi prema drugima.

Svečanom prijemu prisustvovali su preosvećena gospoda episkopi toplički i izabrani šabački Jerotej, hvostanski i izabrani zapadnoevropski Justin i marčanski Sava, glavni sekretar Svetog Arhijerejskog Sinoda arhimandrit Nektarije, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije arhimandrit Danilo, upravnik Informativno-izdavačke ustanove Srpske Pravoslavne Crkve g. Dušan Stokanović.

Podsećamo, Njegova Svetost Patrijarh g. Porfirije odlučio je da na početku školske godine 2021/22. dodeli godišnje stipendije najboljim studentima fakulteta osnivača Univerziteta u Beogradu. Na prigodnoj svečanosti na praznik Sveta Tri Jerarha u kripti hrama Svetog Save patrijarh Porfirije je uručio stipendije nagrađenim studentima završnih godina Medicinskog, Elektrotehničkog, Pravnog, Filosofskog i Bogoslovskog fakulteta. U tom delu jevanđelske ljubavi i plemenitom poduhvatu Srpske Pravoslavne Crkve učestvovalo je i Srpsko privredno društvo Fondacija „Privrednik“, osnovano 1897. godine sa ciljem da stipendira darovite učenike i studente, a čijim radom predsedava Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije.

SPC

PODIJELI