Fejsbuk najavio mogući odlazak iz Evrope

0
257
Američki Fejsbuk upozorio je da bi mogao da se povuče iz Evrope, ako irski povjerenik za zaštitu podataka sprovede zabranu razmjene podataka sa SAD.

Irski povjerenik je najavio mogućnost donošenja takve odluke nakon što je u julu Evropski sud pravde utvrdio da nema dovoljne zaštite od pristupa američkih obaveštajnih agencija podacima na Fejsbuku.

Glavni saradnik Fejsbuka napisao je u sudskom spisu u Dablinu da bi sprovođenje zabrane kompaniju onesposobilo za rad, prenosi britanski Gardijan.

– U slučaju da Fejsbuk podliježe potpunoj obustavi prenosa podataka korisnika u SAD, nije jasno kako bi u tim okolnostima mogao da nastavi da pruža usluge Instagrama u EU – saopštila je predstavnica Fejsbuka Ivon Kanan.

Fejsbuk, kako je istakla, ne prijeti povlačenjem iz Evrope, već jednostavno iznosi mišljenja na osnovu realne situacije.

Pravni dokumenti podneseni irskom Visokom sudu pokazuju samo jasnu realnost o tome da se Fejsbuk i mnoga druga preduzeća, organizacije i pružaoci usluga, oslanjaju na prenos podataka između EU i SAD, navela je Kanan.

– Nedostatak sigurnog i legalnog međunarodnog prenosa podataka, štetiće ekonomiji i kočiti rast preduzeća zasnovanog na podacima u EU – dodaje se u saopštenju.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here