Goran Bogdan gostovao u Banjaluci: Posao glumca osamljen i osjetljiv

0
263

Glumac Goran Bogdan gostovao je sinoć u Gradskom pozorištu „Jazavac”, na Međunarodnom festivalu glumca „Zaplet”, , čije 12. izdanje traje tokom septembra i oktobra u ovom banjalučkom teatru, pod sloganom „Nova normalnost”.

U okviru programa „Razgovori s glumcima”, prisutni su imali priliku da od samog Bogdana čuju nešto o njegovim glumačkim počecima, putu koji ga je odveo do glume, njegovoj ljubavi prema plesu i književnosti, te o aktuelnim projektima,, kao što su serija „Vreme zla” koju snima i „Močvara” čije prikazivanje traje.

Kada je riječ o glumačkim počecima, Bogdan je ispričao kako je nakon studija ekonomije, dobijenog posla u struci i godina provedenih u amaterskom bavljenju teatrom, konačno odlučio da upiše glumu i da ju završi.

– Vjerujem u mudrost, volim da čitam. Treba biti ponizan, ali ne treba se plašiti. Strah koči. Strah ubija, strah je najgori za kreativnost. Ja sam sve samo ne hrabar. Bilo je rahitično koliko je to bilo slučajno. Bio sam dobio posao u Ministarstvu finansija. Kada je trebalo da pođem na posao, nazvao sam i rekao da neću doći. Nema tu velike pameti – objasnio je Bogdan.

Kada je došao na studije u Zagreb iz Širokog Brijega, počeo je amaterski da se bavi glumom, koju je zavolio, a ljubavi prema filmu presudio je i rad u videoteci. Deset godina je bio član Zagrebačkog kazališta mladih. Prema njegovim riječima, ne postoji slava, gluma je posvećenost i posao kao i sve drugo, glumu živiš i glumi se prepuštaš.

– To je osjetljiv, osamljen i krhak posao. Imao sam sreću što sam imao dobre profesore. Oni su mi pomogli, te sam shvatio važnost svega. Kad god sam bio na sceni, ta ljepota, takvu ljepotu ni u čemu drugom nikad nisam osjetio – objasnio je on.

Bogdan je u razgovoru kojeg je vodila glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Miljka Brđanin, govorio i o ulogama koje je prihvatao i birao, o glumi u seriji „Fargo”, te o saradnji sa Draganom Bjelogrlićem, u čijoj seriji „Senke nad Balkanom” je igrao Mustafu Golubića. Bogdan se osvrnuo i na trenutak u kojem živimo, stavljajući akcenat na slobodu i ograničenja koja su samo neka vrsta male žrtve zarad zdravlja.

– Veći problem od ovoga je što stare normalnosti ukidaju slobodu. A onda se ljutimo na ova sitna ograničavanja slobode, a sloboda je već ranije ukidana i sankcionisana, tako da, proći će i ovo – objasnio je Bogdan.

Međunarodni festival glumca „Zaplet” biće nastavljen u „Jazavcu” 30. septembra u 20 časova, kada će biti odigrana predstava „Obitelj” (HNK Split).

/Glas Srpske/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here