Fenomen: Večeras gledajte najveći Mjesec u 2014.

0
1571

U nedjelju 10. avgusta ljubitelji neba, zvijezda i svemira dobiće priliku da uživaju u pogledu na najveći Mjesec u ovoj godini…

Obzirom da bi tada vrijeme u našem regionu trebalo biti vedro, pogled na Zemljin satelit koji će biti čak 16 posto veći i 30 posto sjajniji nego što je uobičajeno, trebao bi da bude prekrasan.

Mjesec će u tom trenutku biti udaljen 356.896 km, biće najbliže u 2014. Popularan naziv za ovu pojavu, nastao u savremenoj astrologiji je super-Mjesec, međutim naučnici ga nazivaju punim Mjesecom u perigeju – najmanjoj udaljenosti od Zemlje. Najudaljenija tačka na Mjesečevoj putanji, odnosno putanji bilo koje planete u odnosu na Zemlju, naziva se apogej.

Strah od kataklizmi

U vrijeme super Mjeseca uobičajeno se javljaju spekulacije da on može uzrokovati prirodne katastrofe poput zemljotresa Tohoku 2011. ili tsunamija 2004, međutim ne postoje nikakve naučne činjenice koje bi to potvrdile. Obzriom da se Mjesec u perigeju nalazi dosta blizu Zemlje, njegova gravitacija ima 42 posto veću snagu za izazivanje plime i oseke te čak male, ali mjerljive pomake u Zemljinoj kori, međutim seizmolozi dosad nisu otkrili nikakve dokaze da super Mjesec značajnije povećava seizmičke ili vulkanske aktivnosti – procjenjuje se da je njihov porast u to vrijeme manji od jedan posto. Sve dosadašnje studije pokazale su da Mjesec ili nema nikakav utjecaj na seizmičke procese ili da je on zanemariv. 

Znači, na miru uživajte u prekrasnom prizoru i pokušajte ga snimiti. Mjesec će se činiti najvećim kada bude izlazio u 19 sati i 49 minuta na istoku. (tportal)

PODIJELI