Festival šljive-NAJBOLJA RAKIJA IZ GORNJEG ZABRĐA

0
1282

 

Pobjednik Četvrtog festivala šljive i voćnih rakija, koji je održan u Ugljeviku, je rakija šljivovica Rajka Stankovića iz Gornjeg Zabrđa u ugljevičkoj opštini, koja je proglašena za najbolju među ukupno 74 uzorka.
Stručni žiri je najboljoj rakiji, koja datira iz 1991. godine i sadrži 45 odsto alkohola, dao ocjenu 18,40.

Među pravnim licima, najbolje ocijenjeni uzorak iz kategorije šljivovica je rakija proizvođača “RB global” iz Srbije sa prosječnom ocjenom 18,22, dok je grožđana rakija istog proizvođača pobjednik i u kategoriji ostale voćne rakije s prosječnom ocjenom 18,40.

Kruškovača rakija Miladina Miloševića iz Tutnjevca kod Ugljevika pobjednik je kategorije ostale voćne rakije fizičkih lica, dobivši ocjenu 18,03.

Nagrade i priznanja nagrađenima je uručio predsjednik Skupštine opštine Ugljevik Đoko Simić, koji je svečano zatvorio Četvrti internacionalni festival šljive i voćnih rakija riječima zahvalnosti svim učesnicima, gostima kao i organizatorima.

“Ovaj festival prerastao je u tradicju, a opština Ugljevik će i u narednom periodu stimulisati poljoprivrednike i prerađivačke kapacitete”, rekao je Simić.

Drugog festivalskog dana održan je sastanak izlagača, proizvođača rakije sa hotelijerima, ugostiteljima i predstavnicima trgovinskih centara, održan je i okrugli sto o temi “Zaštita geografskog porijekla i identiteta domaćih rakija i meda”.

Posjetioci su mogli da vide i izložbu meda i pčelarskih proizvoda, da prisustvuju predavanju profesora Ninoslava Nikićevića o temi “Mane jakih alkoholnih pića i njihovo otklanjanje”, te prezentaciji i demonstraciji sušenja voća u mini-sušarama.

Održano je i nadmetanje u zdravicama, nakon čega je uz bogat kulturno-umjetnički program štand Mjesne zajednice Novo Naselje proglašen za najbolje uređeni.

Milorad Jovičić, direktor Agencije za mala i srednja preduzeća opštine Ugljevik, koja je organizator manifestacije, ocijenio je veoma uspješnim ovogodišnji sajam.

“Sajam je u potpunosti ispunio očekivanja u odnosu na sve prethodne godine. Svi uzorci koji su predati na ocjenjivanje su zadovoljili kvalitet, a posebno zadovoljstvo je da je upravo najbolje ocijenjena rakija iz Ugljevika”, rekao je Jovičić. /Srna/.

PODIJELI