Film “Parazit” pogurao biznis u piceriji, pomama i za nudlama

0
374

Od kada su u južnokorejskom filmu Parazit, koji je ovog mjeseca dobio Oscara, prikazani logo i kutija picerije za koju glavni likovi u početku rade, od tad je prodaja u ovom objektu koji zaista postoji uvećana za 50 odsto.

Riječ je o piceriji “Sky Pizza” u koju turisti sada svraćaju mnogo češće i slikaju se s “kutijama” u kojima se nose pice, a koje su im posebno interesantne, jer su članovi porodice Kim na početku filma zarađivali novac tako što su savijali karton i pravili kutije.

Iako se oni u filmu muče i pokazatelj su surovog kapitalizma koji vlada u današnjem društvu, baš ovaj “očajnički posao” je piceriji prikazanoj u “Parazitu”, donio duplo veći promet, a Eom Hangil, vlasnica picerije, rekla je za ABC News da posao “cvjeta kao lud”, prenosi Bankar.me.

Novinari kažu da je vlansica picerije govorila šapatom, jer je u posljednja dva dana bila intervjuisana oko 30 puta.

Inače, ova picerija ranije uopšte nije bila mnogo popularna, što je takođe simbolično, jer je možda režiser Bon Džun-Ho upravo zato i odabrao, kao odgovor na monopolistički kapital.

“Došao sam da probam picu, ali i da osjetim atmosferu iz filma. Međutim, moram da čekam satima, jer je mjesto toliko posjećeno da im je ponestalo tijesta za picu”, kaže jedan od turista.

Nakon filma, zavladala je pomama i za takozvanim jelom ramdon, a riječ je o nudlama koje mama Kim sprema za ukućane porodice Park.

Domaćice su masovno počele da spremaju ovo jelo kod kuće, a njihovi recepti i fotografije postali su viralni u tren oka.

U firmi “Nongshim”, koja proizvodi dvije vrste nudla, kažu da im je prodaja zbog filma skočila za 60 odsto i to u periodu koji obuhvata nekoliko nedjelja prije i nekoliko dana poslije dodjele Oscara.

Film “Parazit” prati dvije porodice, jednu na ivici egzistencije – Kim, i drugu koja ubira sav društveni “kajmak” – Park.

Spletom zanimljivih okolnosti, porodica Kim koju čine mama, tata, sin i kćerka se zaposle kod takođe četvoročlane bogataške porodice i tada kreću intrige.

/Tanjug/

PODIJELI