Formiran predmet protiv Mladena Ivanića i Marine Pendeš zbog Dana RS

0
686

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, ministra odbrane BiH Marine Pendeš i njenih zamjenika na osnovu krivične prijave zbog učešća vojnika na obilježavanju Dana Republike Srpske, 9. januara u Banjaluci, potvrđeno je “Nezavisnim novinama” u Tužilaštvu.

Krivičnu prijavu podnijeli su SDP BiH, DF i Građanski savez.

Ivanić je ranije rekao da zna da je u Tužilaštvu BiH formiran predmet, te da je postala praksa da se zvaničnici iz Srpske konstantno saslušavaju, što ne doprinosi boljim odnosima u BiH.

On je potvrdio da je danas održan sastanak sa predstavnicima Ministarstva odbrane BiH, ali nije želio da iznosi detalje.

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić rekao je da su u Predsjedništvu BiH imali radno-konsultativni sastanak na kome su razgovarali i o izvještaju koji je sačinio načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anto Jeleč o učešću pripadnika Trećeg pješadijskog puka na obilježavanju Dana Republike Srpske.

“Stavovi u Predsjedništvu BiH slični su onima koje i mi u Ministarstvu odbrane imamo. Ni u Predsjedništvu BiH nemaju isto gledište kao ni mi u Ministarstvu odbrane i to je činjenica. Smatraju da treba decidnije definisati procedure, mada ni članovi Predsjedništva BiH nisu detaljno izučili izvještaj, jer su ga dobili u ponedjeljak”, rekao je Jerinić.

On kaže da će članovi Predsjedništva BiH vjerovatno tek naknadno, ukoliko se usaglase, donijeti neke zaključke.

Jerinić vjeruje da će Predsjedništvo BiH donijeti smjernice o samim procedurama. “Jasno su rekli da ih treba precizirati kako ih ne bi svako tumačio na svoj način i kako to biva u BiH na trojak način”, rekao je Jerinić.

On je istakao da su i u Predsjedništvu BiH konstatovali da nije utvrđena odgovornost nikoga u lancu odobravanja učešća vojnika.

Jerinić kaže da će se o predmetu koji je formiran u Tužilaštvu BiH odrediti kada dobije poziv i da mu nije jasno zbog čega se predmet formira, jer je i istraga u Ministarstvu odbrane BiH potvrdila da nema odgovornosti.

Zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić kaže da je sastanak u Predsjedništvu bio je konstruktivan, te da je konstatovano da su Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH “iz svega ovoga izašli još jači”, te da će evidentirani propusti u budućnosti biti otklonjeni.

On je rekao da će zaključci u vezi sa rezultatima analize i razgovor sa članovima Predsjedništva BiH biti uskoro formulisani i putem saopštenja objavljeni u javnosti.

Kada je riječ o predmetu koje je formiralo Tužilaštvo BiH, Jusić kaže da vjeruje u institucije BiH.

“Mimo krivične prijave, o kojoj će suditi Tužilaštvo i Sud BiH, više me zabrinjava otvoreno pismo istih onih koji su podnijeli krivičnu prijavu, a koje su dostavili generalnom sekretaru NATO-a i u kome je iznesen niz neistina i kleveta. Oni koji su to učinili najdirektnije ruše evroatlantski put BiH”, rekao je Jusić.

Poslanik NDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Momčilo Novaković rekao je da je odluka Tužilaštva BiH da formira predmet politička i da neće doprinijeti boljim odnosima i povjerenju u pravosuđe.

“Ivanić je postupio po zakonu i Ustavu i tu nema ništa sporno”, rekao je Novaković.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH i poslanik SNSD-a Dušanka Majkić kaže da je očekivala da će na osnovu ove krivične prijave biti formiran predmet, te da u BiH “svako svakoga tuži”.

“Za sve što se dogodi u Republici Srpskoj nađe se neko ko će da podnese tužbu. Predsjedavajući Predsjedništva BiH zna šta je uradio i da je postupio onako kako treba. Očekujem da će se takve stvari u ovoj zemlji nastaviti i sve to već prelazi u čistu glupost”, rekla je Majkićeva.

Ona kaže da ne vidi razloga za ovo ako je rezultat analize koju je sačinio Jeleč da nema odgovornosti Ivanića.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here