FOTO Nakon potresa u Kaliforniji nastala pukotina. Vidi se iz svemira

0
355

PRILIKOM potresa jačine 7,1 stupnjeva koji je u petak pogodio Kaliforniju nastala je ogromna pukotina na površini Zemlje, javlja CNN.

Radilo se o drugom jakom potresu koji je pogodio to područje unutar 48 sati. Epicentar potresa bio je u blizini grada Ridgecresta, oko 240 kilometara sjeveroistočno od Los Angelesa. U tom je gradu zabilježena veća materijalna šteta i nekoliko je osoba ozlijeđeno.

Ljudi su u panici bježali na ulice, oštećene su kuće, zgrade i javne ustanove. “Potres je bio deset puta jači nego onaj dan prije”, rekli su seizmolozi.

Dugačka pukotina u tlu

Neposredna šteta odmah je bila vidljiva. U trgovinama su s polica popadale boce i razbile se, pale su i limenke koje su eksplodirale i napravile nered. No sutradan je postalo jasno da nastala šteta nije samo kratkoročna, već da se promijenila i topografija tog područja.

Satelitske snimke koje je snimila kompanija Planet Labs, Inc. pokazuju da se na području u blizini epicentra stvorila dugačka pukotina u tlu.

Na snimkama se vidi stanje prije i poslije potresa. Jedna fotografija je snimljena 4., a druga 6. srpnja. Pukotina na drugoj snimci, koje na prvoj nema, proteže se od područja na kojem je prije navodno bilo vode do suprotnog ruba fotografije.

Obrasci erozije koje vidimo na pustinjskom pijesku ukazuju na to da je dio vode progutala zemlja.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here