Francuski restoran Mirazur proglašen najboljim na svijetu

0
613

Francuski restoran Mirazur argentinskog “chefa” Maura Kolagreca u Mentonu, na jugu Francuske, proglašen je najboljim u svijetu po izboru specijalizovanog britanskog časopisa Restauranta na prigodnoj svečanosti održanoj u utorak u Singapuru.

Noma u Kopenhagenu zauzela je drugo mjesto na tabeli 50 najboljih restorana u svijetu, najuglednijoj u svjetskoj gastronomiji, iza koje je Asador Etxebarri u španjolskoj Baskiji. Četvrto mjesto je pripalo Gagganu u Bangkoku.

Mauro Kolagreco koji je na lanjskom izboru bio na trećem mjestu, jedini je strani “chef” u francuskom vodiču Michelinu okrunjen trima zvjezdicama.

U društvu supruge Julije, Brazilke i osoblja Mirazura Kolagreco se nakon proglašenja pobjednika popeo na pozornicu noseći veliku zastavu na kojoj su bile četiri manje – argentinska, brazilska, francuska i italijanska.

“Ova zastava prikazuje Mirazur i novi način kuhanja u Francuskoj”, rekao je.

Odao je priznanje Francuskoj koja mu je omogućila da se “izrazi” kroz gastronomiju, Argentini za “uspomene iz djetinjstva”, Brazilu koji mu je dao “ljubav njegovog života” te Italiji iz koje dolazi polovina njegova osoblja.

“Hvala mom timu. Zaslužujete ovo. Hvala mojim prijateljima koji su nas podržavali ovih trinaest godina”, dodao je.

(Fena)

PODIJELI