NEDOSTAJU PEDIJATRI I HIRURZI: Za dvije godine BiH napustilo više od 620 ljekara

0
547

Ljekari u Bosni i Hercegovini nalaze se u teškom položaju, a zbog lošeg stanja se odlučuju na napuštanje svoje države te pronalazak angažmana u uređenim evropskim zemljama.

Potpunu rekonstrukciju zdravstvenog sistema koja je preko potrebna u protekle dvije godine nije dočekalo više od 620 ljekara koji su otišli iz BiH.

Tačna evidencija ljekara koji su napustili Bosnu i Hercegovinu ne postoji, međutim prema podacima koje smo dobili od predsjednika Ljekarske komore Federacije BiH Haruna Drljevića, BiH je samo u 2018. napustilo 267 ljekara, piše Klix.

Godinu ranije taj broj je bio veći jer su našu zemlji napustila 362 ljekara s područja Federacije BiH i njima je od nadležnih kantonalnih ljekarskih komora izdata “etička saglasnost” za odlazak u inostranstvo.

Ovi brojevi bi mogli biti i veći, jer prema Drljevićevim riječima, određeni broj doktora medicine po okončanju fakulteta odmah odlazi iz države, čak se i ne prijavi u ljekarsku komoru.

Poseban je problem što iz BiH odlazi najmlađi i najsposobniji kadar, odnosno oni su tek završili medicinski fakultet i mladi specijalizanti koji bi za okvirno 10-15 godina trebali preuzeti zdravstveni sistem.

Analiza predsjednika Ljekarske komore FBiH pokazuje i da ljekarski kadar čine vremešni ljekari s prosjekom od 57,8 godina.

Kao najčešći razlog za odlazak iz BiH ljekari navode prvenstveno niske plate i loš socijalno-statusni položaj doktora medicine. Tu su još i nemogućnost stručnog profesionalnog usavršavanja i napredovanja u zdravstvenim ustanovama u kojima rade, preopretećenost poslom, česti fizički i verbani napadi, neadekvatni uslovi rada, mobing na radnom mjestu, loše uređen zdravstveni sistem.

Prošlogodišnji sporazumi koje su sindikati zdravstva postigli s kantonalnim vladama o povećanju plaća ljekarima su predstavljali kratkoročno rješnje, s obzirom na to da su se stvorili novi problemi.

– Položaj ljekara ove godine je dodatno usložnjen nerazumnim sudskim odlukama u pojedinim kantonima i nerazumno sporom reakcijom nadležnog federalnog ministarstva, vlade i pojedinih zastupnika. Mi smo 2018. potpisali doktorske kolektivne ugovore, a računali smo da ćemo 2019. iskoristiti za poboljšanje pozicije cijelog građanstva koje zavisi o ljekarskoj usluzi, međutim sada smo se ponovo počeli baviti samim sobom – rekao nam je predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid.

On navodi da će ljekari uvijek odlaziti iz BiH i svake druge zemlje, ali da je taj broj potrebno svesti na najmanju moguću mjeru, zajedničkim djelovanjem sindikata doktora i predstavnika vlasti koji kreiraju zakonska rješenja te bolju stvarnost i budućnost za zdravstveni sistem.

Drljević ističe da je standard država Evropske unije 362 ljekara na 100.000 stanovnika, a BiH ima okvirno 160 ljekara na 100.000 stanovnika.

S problemom odlaska ljekara susreću se sve zemlje regije i Evropske unije, među kojima je i Njemačka čiji doktori medicine bolje uslove rada i veće plaće dobijaju u skandinavskim zemljama i Sjedinjenim Američkim Državama.

Po principu “spojenih posuda” ljekari iz BiH, Hrvatske i Srbije odlaze u razvijene evropske zemlje, ali i znatno bližu Sloveniju koja na ovakav način dopunjuje lične nedostatke odlaskom domaćeg kadra.

(klix.ba)

PODIJELI