Francuzima prijeti zabrana stavljanja katanaca na mostove

0
1203

Na mostovima na rijeci Seni u Parizu zaljubljeni parovi već godinama ispisuju svoja imena i zaključavaju katance na ograde mostova, bacajući ključeve u rijeku, čime žele ovjekovječiti svoju beskrajnu ljubav. Ipak, uskoro bi moglo biti zabranjeno stavljanje katanaca na mostove u Parizu kao izraza vječne ljubavi, javlja Anadolu Agency (AA).

Ova neobična tradicija, koja je počela 2008. godine, mogla bi uskoro biti zabranjena na poznatom mostu Archeveche i na drugim pariskim mostovima.

Amerikanke Lisa Anselmo i Lisa Tejlor, koje trenutno žive u Parizu, pokrenule su kampanju protiv ove francuske tradicije tražeći da se zabrani stavljanje katanaca na mostove Archeveche i Ponts Des Arts, ali i sve druge mostove u francuskoj prijestolnici.

Prema njihovoj procjeni, na mostovima u Parizu se nalazilo više od 700 hiljada katanaca koje su godinama ostavljali zaljubljeni parovi.

Ove dvije Amerikanke smatraju da stavljanje katanaca na mostove šteti izgledu mostova, ali i degradiraju ukupni ambijent Pariza.

Iz tog razloga, oni od opštine Pariz traže da se zabrani stavljanje katanaca na mostove u Parizu.

Do sada je 3.500 osoba potpisalo peticiju da se zabrani stavljanje katanaca na mostove u Parizu, a za zabranu te neobične tradicije potrebno je 10.000 potpisa stanovnika glavnog grada Francuske.

Kampanju podržava i veliki broj francuskih političara uključujući i načelnika 6. Asortimana u Parizu Žan – Pijera Lekokua koji smatra da je stavljanje katanaca na mostove “prava ludost”.

 

Francuzima prijeti zabrana stavljanja katanaca na mostove

Takođe, neki stručnjaci su mišljenja da bi se zbog katanaca mogli urušiti neki mostovi nakon nekog određenog perioda.

S druge strane, amerikanke Anselmo i Tejlor su već dobile prijetnje zbog pokretanja pomenute inicijative u Parizu koji je poznat kao grad ljubavi koji privlači veliki broj turista koji tokom cijele godine posjećuju njegove kafiće, restorane, muzeje i spomenike.

Inače, 2010. godine su vlasti Pariza takođe proglasile rat ljubavnim parovima koji su stekli naviku da kače katance za ograde njenih mostova.

Gradska vlada tada je saopštila da sve učestaliji trend postavljanja “katanaca ljubavi” na ogradu mosta Pont des Arts, koji spaja Luvr i Francusku akademiju, narušava ovu građevinu i mora prestati.

“Ovaj običaj ugrožava kulturnu baštinu”, kazao je jedan od zvaničnika gradske vlade, navodeći da bi katance trebalo što prije ukloniti tim prije što je većina pod korozijom i narušava ljepotu mosta.

Običaj postavljanja katanaca kao dokaz vječne ljubavi nije svojstven samo Parizu već se može naći i u nekoliko drugih evropskih gradova poput Pečuja, Firence i Moskve. U ruskoj prijestolnici vlasti su na mostu Lužkov postavili specijalni gvozdeni ram na koji zaljubljeni parovi mogu slobodno da postavljaju svoje katance.

PODIJELI