Obilježen Svjetski dan Roma u Prnjavoru

0
1446

Povodom svjetskog Dana roma, 08. aprila, danas je u restoranu „Atina“ Udruženje “Romska djevojka” organizovalo prijem za prnjavorske rome i druge zvanice.

Predsjednica ovog udruženja, Snježana Mirković, istakla je da romi na području prnjavorske opštine mogu biti zadovoljni svojim položajem u društvu.

“Sva romska djeca završavaju školu, kako osnovne tako i srednje, a što se tiče zaposlenja dijelimo sudbinu svih stanovnika naše opštine”. Zadovoljni smo i sa zdravstvenom zaštitom i sa rješavanjem stambenog pitanja” kazala je Mirkovićeva.

Današnjem skupu prisustvovali su predstavnici lokalne vlasti, prnjavorskog Doma zdravlja, nacionalnih manjina, Centra za socijalni rad i druge zvanice i gosti. Na području opštine Prnajvor živi oko stotinjak roma.

Međunarodni dan Roma

Odluka da se 8. aprila obilježava kao Svjetski dan Roma donesena je na prvom svjetskom kongresu Roma, održanom u Londonu, 1971. Godine.Tada je za romsku himnu proglašena pjesma “Đelem, đelem”, a ustanovljena je zastava s točkom kao centralnim simbolom. Ovaj dan ustanovljen je da bi se ukazalo na težak položaj Roma i da bi se države u kojima žive podstakle da obrate posebnu pažnju na unapređenje njihovog položaja./R.P/.

PODIJELI